≫ 

Novi korona-test po principu testa za trudnoću: Rezultati gotovi za minut, nema više samoizolacije?

Socijalna distanca, samoizolacija i karantin ubuduće možda neće morati da budu tako striktni

  • 1
Komplet za kućni test Lucira COVID19 koronavirus Foto: Tanjug/AP/Lucira Health

Vreme karantina, odnosno samoizolacija od 14 dana za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima od korona virusa moglo bi da bude kraće zahvaljujući jednostavnom kompletu za testiranje koji funkcioniše po principu testa za trudnoću.

Ova šema biće testirana na zdravstvenim radnicima u Liverpulu sledeće nedelje, koji će se vratiti na posao ako testovi pokažu negativne rezultate.

Ovo bi značilo da bi se moglo smanjiti vreme karantina za one koji su bili u kontaktu sa nekim ko je inficiran, te da bi se broj izolovanih mogao prepoloviti.

Kompleti, koji daju rezultate za nekoliko minuta, koristili bi se za identifikaciju neidentifikovanih kontakata i oslobodili ih od obaveznog 14-dnevnog karantina.

Ako uspe, ovaj metod bi mogao da se koristi širom sveta.

Stručnjaci su ovu šemu opisali kao način da se izbegne dalje "razaranje društva i delova ekonomije koji su važni u ovom kritičnom periodu“.

Profesor Kalum Semple, stručnjak za medicinu, epidemiolog i član SAGE na Univerzitetu u Liverpulu, rekao je za "The Times" da će planovi "osloboditi ključne radnike da obavljaju svoje dužnosti".

- Ako uzmete za primer vatrogasno vozilo sa šest osoba, a vozač je kovid-pozitivan, tada pet osoba koje sede iza njega moraju u karantin na 14 dana. To je dug periodU ovom slučaju, vatrogasci će svaki dan koristiti brzi test pre nego krenu na posao i time nema rizika da se infekcija dalje širi  - zaključio je on.

Dvonedeljni karantin ima za cilj sprečavanje daljeg širenja infekcije svih koji su bili izloženi virusu i koji su u riziku da su incifirani.

To je maksimalni period za ispoljavanje simptoma, ali mnoga istraživanja su pokazala da većina zaraženih ljudi pokazuje simptome i do pet dana nakon što se zaraze.

Video: U novoj laboratoriji KCS na dnevnom nivou se obrađuje 1.000 uzoraka, a za rezultat treba pet sati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA