• 1

Novi korona-test po principu testa za trudnoću: Rezultati gotovi za minut, nema više samoizolacije?

, Telegraf

Socijalna distanca, samoizolacija i karantin ubuduće možda neće morati da budu tako striktni

  • 1
Komplet za kućni test Lucira COVID19 koronavirus

Foto: Tanjug/AP/Lucira Health

Vreme karantina, odnosno samoizolacija od 14 dana za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima od korona virusa moglo bi da bude kraće zahvaljujući jednostavnom kompletu za testiranje koji funkcioniše po principu testa za trudnoću.

Ova šema biće testirana na zdravstvenim radnicima u Liverpulu sledeće nedelje, koji će se vratiti na posao ako testovi pokažu negativne rezultate.

Ovo bi značilo da bi se moglo smanjiti vreme karantina za one koji su bili u kontaktu sa nekim ko je inficiran, te da bi se broj izolovanih mogao prepoloviti.

Kompleti, koji daju rezultate za nekoliko minuta, koristili bi se za identifikaciju neidentifikovanih kontakata i oslobodili ih od obaveznog 14-dnevnog karantina.

Ako uspe, ovaj metod bi mogao da se koristi širom sveta.

Stručnjaci su ovu šemu opisali kao način da se izbegne dalje "razaranje društva i delova ekonomije koji su važni u ovom kritičnom periodu“.

Profesor Kalum Semple, stručnjak za medicinu, epidemiolog i član SAGE na Univerzitetu u Liverpulu, rekao je za "The Times" da će planovi "osloboditi ključne radnike da obavljaju svoje dužnosti".

- Ako uzmete za primer vatrogasno vozilo sa šest osoba, a vozač je kovid-pozitivan, tada pet osoba koje sede iza njega moraju u karantin na 14 dana. To je dug periodU ovom slučaju, vatrogasci će svaki dan koristiti brzi test pre nego krenu na posao i time nema rizika da se infekcija dalje širi  - zaključio je on.

Dvonedeljni karantin ima za cilj sprečavanje daljeg širenja infekcije svih koji su bili izloženi virusu i koji su u riziku da su incifirani.

To je maksimalni period za ispoljavanje simptoma, ali mnoga istraživanja su pokazala da većina zaraženih ljudi pokazuje simptome i do pet dana nakon što se zaraze.

Video: U novoj laboratoriji KCS na dnevnom nivou se obrađuje 1.000 uzoraka, a za rezultat treba pet sati

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima