• 0

Kako da prepoznate da se virus "spušta" na pluća i kada je vreme da uradite rendgen?

- Otežano disanje i kratak dah simptomi su kovida 19 koji ukazuju da je virus možda zahvatio pluća, što je razlog da se odmah javite lekaru - kaže lekar opšte prakse dr Irina Radošević

  • 0
HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA

foto: pixabay.com

Kovid 19 je respiratorno oboljenje, odnosno napada disajne organe koji uključuju i pluća. Može da izazove različite tegobe sa disanjem, od blagih pa sve do teške respiratorne insuficijencije. Osobe sa hroničnim oboljenjima, kao što su srčana oboljenja, astma, karcinom ili dijabetes su u većem riziku da razviju i tešku kliničku sliku korone.

SARS-Cov-2 koji izaziva covid 19 spada u grupu korona virusa. Virus kapljicama dospeva do gornjih partija disajnog sistema, dolazi u kontakt sa sluzokožom nosa, usta i grla, ulazi u zdrave ćelije koje koristi da se deli i umnožava, šireći se dalje u susedne ćelije.

Korona se lako spušta u pluća

Kako bolest napreduje, virus se „spušta“ u sve niže i niže delove disajnog sistema, i ukoliko se imuni sistem ne izbori sa virusom, on može da dospe i do pluća izazivajući pneumoniju, a u najtežim slučajevima i respiratorni distres sindrom – ARDS.

Zapaljenje pluća koje izaziva korona virus se često javlja obostrano, i iako se većina ljudi oporavi bez posledica, pneumonija izazvana korona virusom može biti veoma teška, da odvede do ozbiljnih oštećenja pluća što rezultira dugotrajnim oporavkom i prisustvom simptoma kašlja i otežanog disanja i više meseci nakon „ozdravljenja“.

Prisustvo virus u organizmu „slabi“ imuni sistem, što može da dovede i do „superinfekcije“, odnosno sekundarne infekcije pluća bakterijom.

Koji su simptomi upale pluća i kad bi trebalo da uradite dodatne pretrage pročitajte na sajtu E-klinika.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima