• 8

Koliko dugo će delovati vakcina protiv Kovida-19 i hoće li zaustaviti prenošenje virusa?

, Telegraf

Ljudi bi mogli da se redovno podvrgavaju vakcinaciji

  • 8
Vakcina

Foto: PIxabay.com

Dok se svi nadamo da će korona virus ubrzo završiti svoju "crnu misiju", nova nada stiže i u vidu vakcina koje svakog trenutka čekaju svoje odobrenje, a njihova efikasnost doseže preko 90% kada su u pitanju biteknološke industije Fajzer/Biontek i Moderna, dok AstraZeneca koja je proizvod Oksfordskog univerziteta pruža efikasnost 0d preko 70%.

Koliko dugo vakcina štiti od novog virusa?

Isina je da još niko ne može dati precizan odgovor na ovo.

Prema studiji kalifornijskog Imunološkog instituta La Jolla, najmanje pet meseci nakon pojave simptoma moglo bi dokazati postojanje i antitela i takozvanih T- ćelija, a to su dva glavna oružja obrambenog sistema ljudskog organizma.

- Obrambeni sistem ima više različitih načina delovanja - kaže Tomas Jakobs s Instituta Bernharda Nochta za tropsku medicinu iz Hamburga.

- Ako organizam ravije više antitela, ona uništavaju virus pre nego što on prodre u ćelije. Odgovarajuća vakcina bi čak mogla izazvati bolji odgovor antitela nego prirodna infekcija - naveo je on.

U ovom slučaju mesecima se mogu videti postojanja T - ćelija, ppa se na osnovu toga može očekivati slabljenje simptoma korona virusa. Ipak, ne može se još uvek govoriti o trajnom imunitetu izazvanom vakcinacijom.

Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U drugoj studiji navodi se kako T - ćelije mogu zadržati i šest meseci nakon infekcije Sars-CoV-2, te se smatra da bi vakcina mogla postići isti efekat, smatra Fiona Vat, predsednica britanskog Medical Research Councila.

Da li je za imunitet važno postojanje antitela ili T- ćelija ili postojanje oba?

I ovo pitanje ostaje bez potvrđenog odgovora.

- Sterilna imunost zavisi pre svega od velikog broja neutralizirajućih antitela, dok težina razvitka infekcije zavi od T- ćelija, tako da u ovom kontekstu ne možemo reći da je nešto važnije - zaključio je Jakobs.

On smatra da oni koji spadaju u rizičnu grupu, morali bi se češće vakcinisati.

Da li će vakcina štititi od prenošenja virusa na druge osobe?

Dr Jakobs je odgovorio da kada postoji jak odgovor antitela, verovatnoća prenošenja virusa je vrlo mala. Ipak i u ovom slučaju odgovor ne može biti definitivan i iziskuje dalje studije i istraživanja.

- Čak i ako avkcina štiti samo dve godine, ali ne bismo više imali pandemiju - izjavio je Karsten Vatsl, imunolog.

Video: Vučić: Vakcine moraju da budu registrovane, tada će naša Agencija za lekove dati dozvolu za kupovinu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elena

    Kako sam ja shvatila, vakcinacija će se obavljati dva puta godišnje? Ako antitela "traju" šest meseci a covid nema sezonu, aktivan je jednako u sva četiri godišnja doba.

  • sale

    Auu ovi veze sa vezom nemaju sto se tice takozvane vakcine , nije ni cudo jer i za kovid lupetaju

  • Sam

    Ne zelim expariment da ubrizgavam u sebe i decu!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima