• 1

Upozorenje stručnjaka: Svi koji čiste površine ovim sredstvom treba odmah da prestanu, izaziva astmu

Alternativna sredstva za izbeljivanje, koja se koriste za dezinfekciju u borbi protiv korona virusa, mogu da zagade vazduh u zatvorenom prostoru

  • 1
Dete, majka, mama, čišćenje stana

Foto: Shutterstock

U želji da što bolje dezinfikuju prostor u kom borave, sve više ljudi, posebno oni koji žive u istom domaćinstvu sa osobom koja je pozitivna na korona virus, koriste sredstva za izbeljivanje.

Stručnjaci upozoravaju da je to vrlo opasno i da može ne samo da loše utiče na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, već predstavlja i ozbiljan zdravstveni rizik.

Istraživanje koje su sproveli naučnici na Univerzitetu u Saskačevanu u Kanadi pokazalo je da je brisanje poda komercijalno dostupnim dezinficijensom na bazi jače koncentracije vodonik-peroksida povećalo nivo vodonik-peroksida u vazduhu za neverovatnih 600 puta više u odnosu na nivo koji se prirodno javlja u vazduhu. Rezultati su objavljeni u časopisu „Environmental Science & Technology“.

- Kada brišete pod nekim sredstvom za čišćenje, menja se i vazduh koji udišete – kaže hemičarka Tara Kahan, autorka studije. - Loš kvalitet vazduha u zatvorenom povezan je sa respiratornim problemima kao što je astma.

Previše izloženosti vodonik-peroksidu može dovesti do iritacije disajnih puteva, kože i očiju, upozoravaju stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti.

Kahanov tim, u kom su bili i istraživači sa Univerziteta Sirakuza, Univerziteta Jork iz Toronta i Univerziteta Jork iz Velike Britanije, sproveli su eksperiment kojim su dokazali štetnost upotrebe sredstava na bazi vodonik-peroksida za čišćenje podova.

Oni su u simuliranom sobnom okruženju podnu oblogu od vinila naprskali sa 0,88 odsto dezinfekcionog sredstva na bazi vodonik-peroksida i odmah ga obrisali papirnim ubrusom. Takođe, izveli su isti eksperiment, ali su sredstvo na bazi vodonik-peroksida ostavili da odstoji sat vremena. Zatim su testirali vazduh u visini ljudske glave.

-Veliki rizik je za ljude koji se konstantno izlažu dejstvu vodonik-peroksida, kao što su domari i spremačice – rekla je Kahan. – Koncentracija čestica opasnih po zdravlje bila je još veća na nivou radne površine, a posebno pri podu ili na samom podu.

Prema njenim rečima, uticaj vazduha u prostorijama koje su dezinfikovane izbeljivačem, na decu i kućne ljubimce koji najčešće borave na podu, još nije poznat.

Više od 10 odsto dezinficijensa, odnosno čak 168 njih koji su odobreni u Kanadi, a za koje se smatra da su efikasni protiv SARS-CoV-2, koriste vodonik-peroksid kao aktivni sastojak.

Tara Kahan kaže da postoji nekoliko načina da smanjite rizike dok dezinfikujete svoj dom:

1. Razmislite o upotrebi sapuna i vode umesto dezinficijensa - poznato je da sapun i voda ubijaju virus koji uzrokuje kovid 19

2. Češće luftirajte stan – to je najbolji način da pročistite vazduh

3. Odlučite se za asepsol umesto izbeljivača

Kako pravilno koristiti sredstva za čišćenje

Varikinu i proizvode na bazi varikine neophodno je da razredite vodom. Na litar vode trebalo bi da sipate 20 mililitara (u proseku jedan čep) sredstva za čišćenje. Obavezno koristite hladnu vodu i prostorije prebrišite jednom dnevno, uvek sveže pripremljenim rastvorom.

Asepsol bi trebalo razrediti na isti način kao i varikinu - na litar hladne vode dodajte 20 mililitara asepsola.

Preporučena koncentracija za dezinfekciju podova kako biste eliminisali korona virus je 0,1% aktivnog hlora u sredstvu za čišćenje. Takođe, površina bi trebalo da bude izložena 10 minuta. Ne zaboravite da je brisanje efikasnije od prskanja i manje rizično za zdravlje.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    Jak im virus kada moze da se opere sapunom...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima