• 28

Kako funkcioniše Fajzerova vakcina i šta tačno radi čoveku kada se ubrizga u organizam?

, Telegraf

Prilično je drugačija od tradicionalnih vakcina na koje smo do sada navikli

  • 28
fajzer, pfizer

foto-ilustracija: pixabay; tanjug/ap

Nova vakcina protiv korona virusa farmaceutskog giganta Fajzer i nemačke kompanije BioNTech odobrena je za upotrebu u Velikoj Britaniji.

Prema dosadašnjim testiranjima, vakcina je pokazala 95 odsto efikasnosti, uključujući i 94 odsto u starijoj populaciji. Vakcina je testirana na 43.000 ljudi u šest zemalja i nisu izražene nikakve ozbiljnije nus-pojave.

Ali, kako tačno vakcina deluje na naš organizam?

Vakcina je mRNK, odnosno prenosnik RNK genetskog koda. Šta to znači? Konvencionalne vakcine se prave pomoću oslabljenih oblika virusa, ali mRNK koristi samo genetski kod virusa.

Vakcina mRNK se ubrizgava u telo i sastojci ulaze u ćelije "govoreći im" da počnu sa stvaranjem antigena. Ove antigene imuni sistem prepoznaje i tako priprema ćelije za borbu protiv korona virusa SARS-CoV-2.

Za stvaranje mRNK vakcine nije potreban stvarni virus, što znači da se brzina proizvodnje vakcina može drastično ubrzati prema potrebi.

Kao rezultat, mRNK vakcine su mnogo brže rešenje za zaustavljanje pandemije ove zarazne bolesti.

U teoriji, one se takođe mogu brže modifikovati ako, na primer virus mutira i počne da se menja tako da prvobitna vakcina pokazuje manju efektivnost.

S druge strane, mRNK vakcine su mnogo jeftinije za proizvodnju od tradicionalnih vakcina. Jedina loša strana mRNK vakcina je ta što ih treba čuvati na jako hladnim temperaturama i teže se transportuju. Konkretno, Fajzerova vakcina mora da se čuva na temperaturi od -70 stepeni Celzijusa.

Da li je vakcina sigurna?

Sve vakcine prolaze rigorozno testiranje. Neki veruju da su mRNK vakcine zapravo sigurnije jer se ne oslanjaju na bilo koji element virusa koji se ubrizgava u telo već samo na njegov genetski kod.

Vakcine mRNK su takođe isprobane i testirane u laboratoriji i na životinjama pre nego što su testirane na ljudima.

Fajzer će nastaviti sa prikupljanjem podataka o bezbednosti i dugoročnim ishodima tokom naredne dve godine. Velika Britanija, u kojoj je vakcina prvo registrovana, obezbedila je već 40 miliona doza vakcina, a prvih 10 miliona stiže već do kraja godine.

Pacijenti će morati da prime dve doze.

Video: Brnabić sa predstavnicima Fajzera o vakcini protiv korone

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    Bilo koju dajte vec jednom, samo da se ovo zlo zavrsava vec jednom. Odlepismo vise.

  • Boža zemunac

    Vakcina ? Hvala lepo. Nikada.

  • Rada

    Nisam protiv vakcine,moja deca i moji unuci su primili sve redovne vakcine.Fajzer na osnovu papira dobio dozvolu za uvoz u Srbiju a Rusi poslali vakcine da se ispitaju kod nas pa jos nisu dobili dozvolu za uvoz u Srbiju. Ma sta ce Fajzeru da se ispituju vakcine kada Kon,kao njihov strucni saradnik odlucuje o tome koliko ce se vakcina uvezti srazmerno parama koje je dobio.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima