≫ 

Najčešće postavljano pitanje o koroni u Srbiji: Čak se i mišljenje domaćih stručnjaka jako razlikuje

Da li je moguća asimptomatska upala pluća?

  • 7
Rengen, x ray, snimak pluca Foto: Shutterstock

Najveći strah onih koji saznaju da su pozitivni na korona virus jeste razvijanje asimptomatske upale pluća. Kako su za "Telegraf" rekli iz jedne kovid ambulante u Beogradu tako nešto je izuzetno retko, ali ne i nemoguće.

Da asimptomatske upale pluća nisu nepoznanica i kod drugih virusa, potvrdila nam je još letos pulmolog dr Mirjana Danilović.

- Korona je za nas još uvek jedna nepoznanica. Kod virusnih pneumonija često i slušajući pluća ne možete da otkrijete pneumoniju. Dakle, vi ga slušate i ne čujete. Kod korone je problem što se i na običnom snimku pluća vrlo često ne mogu otkriti upale jer su u pitanju vrlo diskretne promene. Zato kod obolelih od korone treba tražiti skener pluća. - kazala u razgovoru za "Telegraf" dr Danilović.

Ipak, ona kaže da u slučaju kovida-19 to ide teže bez temperature.

- Teško da može baš bez temperature, moguće je da bude neka temperatura koja se javi, prođe, pa krene ponovo ili neko kašljucanje, osećaj nedostatka daha, dakle neki neodređeni simptomi. Kod korona virusa simptomi se kreću od vrlo blagih ili drastično izraženih kod onih koji imaju prejaku reakciju, ali to je čak i nama koji radimo ovaj posao teško nekada da prepoznamo. Zato je važnije da kada posumnjamo sve potencijalne promene proverimo skenerom, a ne snimkom pluća - ističe.

S druge strane, dr Branimir Nestorović za "Telegraf" kaže da još uvek nije zabeležena asimptomatska upala pluća kod obolelih od kovida.

- Definicija kovid-19 pneumonije prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je temperatura preko 38 stepeni, otežano disanje i zasenčenje tipa mlečnog stakla na snimku pluća. Dakle, nema zapaljenja pluća bez ovih simptoma - istakao je u izjavi za "Telegraf".

Prim. dr Tatjana Radosavljević je za TV Prva rekla da korona virus i kod asimptomatskih slučajeva može ostaviti posledice, ali da ipak postoje znaci koji skreću pažnju na pneumoniju.

- Ono što može da skrene pažnju na asimptomatsku pneumoniju jeste osećaj bolova u grudima pozadi, uz kičmu, ubrzanije disanje nego inače, osećaj nedostatka vazduha. I bez drugih simptoma to stvara sumnju - rekla je doktorka, i dodala da ovakvu upalu pluća prati i povišena telesna temperatura, kao i gubitak čula ukusa i mirisa.

Istakla je da je primećeno da kovid pacijenti sa asimptomatskom upalom pluća bolje tolerišu pad koncentracije kiseonika u krvi, bolje nego što se mislilo na početku (znakovi ove bolesti su lupanje srca i nivo kiseonika u krvi niži od 95 odsto). Zbog ovakve kliničke slike, lekari pacijente kod kojih primete sumnju na asimptomatsku upalu pluća, šalju na pregled skenerom. Najčešće se radi o lakšim formama bolesti.

Takođe, dr Radosavljević savetuje onima koji su preležali kovid da nakon šest meseci od izlečenja odu na snimanje pluća skenerom kako bi se utvrdilo da li stanje ide na bolje, a još se ne zna kako novi soj korona virusa može da utiče na ovaj vitalni organ.

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    4. decembar 2020 | 14:08

    Poznato je da kod virusne upale pluća ništa se ne čuje na slušalicama, tek kada dođe do pogoršanja čuje se na slušalicama izmenjen nalaz. Zbog toga je potrebno snimati pluća na nekoliko dana

  • Bole

    4. decembar 2020 | 14:38

    Dok saznaju sve o virusu,on će nestati.

  • laki94

    4. decembar 2020 | 14:27

    Nemaju pojma a napravili vakcinu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA