≫ 

Grci povlače hranu za bebe koja se prodaje i u Srbiji: Zabeležen visok nivo ove kancerogene materije

U mnogim zemljama Evropske unije, proizvodi iz ove serije biće povučeni

  • 5
hrana za bebe, beba foto: pixabay.com

Grčka Nacionalna organizacija za lekove (ΕΟΦ) poziva proizvođača da povuče NESTLE SINLAC 6x500gr hranu za bebe nakon što je zabeležen viši nivo kadmijuma od vrednosti koje se propisuju u Evropi, navodi portal "Proto thema".

Kompanija NESTLE HELLAS je obaveštena da je u seriji 01960291Р NESTLE SINLAC 6x500gr dečje hrane, zabeležen viši nivo kadmijuma od evropske granice (prosek 0,087ppm naspram 0,04ppm).

Trenutni nivo kadmijuma u hrani za bebe ne predstavlja akutnu opasnost po zdravlje, ali proizvod svakako ne bi trebalo konzumirati.

Serijski broj proizvoda: 01960291Р

Veličina pakovanja: 500gr

Rok trajanja: 09.2021.

Nacionalna organizacija za lekove izdala je odluku da se sporna serija povuče sa tržišta u cilju zaštite javnog zdravlja. Kompanija mora direktno kontaktirati maloprodajne objekte i zatražiti da se proizvodi povuku.

Šta je uopšte kadmijum?

U pitanju je hemijski elemnt sa simbolom Cd, odnosno plavkasto-beli metal koji je hemijski sličan sa druga dva stabilna metala - cinkom i živom. Kadmijum pripada grupi teških metala i veliki je zagađivač životne sredine. Osim cigareta, najveći izvor kadmijuma su upravo prehrambene namirnice.

Grupe namirnica koje doprinose većem izlaganju kadmijuma su žitarice i proizvodi od žitarica, povrće, orasi i mahunarke, krompir i mesni proizvodi.

Kadmijum je prvenstveno toksičan po bubrege i može izazvati insuficijenciju, ali i demineralizaciju kostiju. Ujedno je klasifikovan i kao kancerogena supstanca, pa noviji podaci o izloženosti ukazuju na povećan rizik od raka pluća, endometrijuma, bešike i dojke.

Ljudi koji žive u kontaminiranim područjima, ali i puše povećavaju unos dva puta više na nedeljnom noviou.

Za čokoladu su utvrđena tri maskimalna nivoa u zavisnosti od sorte. Najstroži maksimalni nivo odnosi se na sorte čokolada koje uglavnom jedu deca. Što je čokolada tamnija, to su maksimalni nivoi veći. Četvrti maksimalni nivo postavljen je za kakao u prahu namenjenom za direktnu konzumaciju.

Preporučene dnevne doze kadmijuma pogledajte na sajtu Evropske unije - PDF fajl, sekcija 3.2.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boze pomozi

    8. decembar 2020 | 14:51

    Sta rade satanisti ubijaju djecu polako, ali sigurno, vrse svoje rituale nekim legalnim putevima a imaju pomoc svojih robova u tim proizvodjacima djecije hrane, niko na put da im stane, pih prodane duse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA