≫ 

Prema načinu odevanja mogu se otkriti rani simptomi Alchajmerove bolesti

Rani simptomi mogu se uočiti i 10 godina pre dijagnoze

  • 0
Starost

Foto: Pixabay.com

Starost

Foto: Pixabay.com

Demencija je opšti termin koji se koristi za opisivanje različitih bolesti koje oštećuju mozak, a Alchajmerova bolest je najčešća.

Rano dijagnostikovanje demencije može imati mnogo koristi, a znak upozorenja za Alchajmerovu bolest može biti oskudno ili obimno odevanje.

Različite vrste demencije mogu različito uticati na ljude i mogu se pojaviti neko vreme pre dijagnoze. Ali što se pre dijagnoza uspostavi, to više mogućnosti imate da se vi i vaša porodica pripremite za budućnost. Trenutno ne postoji lek za ovo stanje.

Alchajmerova bolest pogađa oko 60 procenata populacije, a istraživanja sugerišu da se promene u mozgu mogu dogoditi i do 10 godina pre nego što osoba počne da pokazuje simptome.

Simptomi su na početku obično blagi, a vremenom se postepeno pogoršavaju. Ali jedan simptom koji možete ukazati na eventualni problem jeste neprilagođeno odevanje vremenskim uslovima.

Pored gubitka pamćenja, promena raspoloženja je još jedan ključni znak.

Iako je prirodno da se ljudi "usporavaju" kako stare, promene u karakteru ili temperamentu osobe nisu normalne i mogu biti znaci demencije.

Starost

Foto: Pixabay.com

- Na primer, osoba koja je nekada bila društvena, može postati povučena, ili neko ko je nekada bio veseo, može postati tvrdoglav, nepoverljiv, ljut ili tužan - navodi Harvard Health Publishing.

Depresija takođe često prati Alcheimerovu bolest, uzrokujući simptome kao što su gubitak interesovanja za omiljeni hobi ili aktivnost, promena apetita, nesanica ili previše spavanja, nedostatak energije i beznađe.

Osoba sa Alchajmerovom bolešću takođe može imati problema sa izvršavanjem uobičajenih zadataka. Jednostavni zadaci koji nekada nisu stvarali poteškoće, mogu postati mnogo izazovniji.

A poteškoće u izražavanju misli takođe mogu biti znak na koji treba pazitiobratiti pažnju.

Osoba može pokušati da opiše predmet, umesto da koristi njegovo ime - na primer, nazivajući telefon kao "zvono" ili  "ona stvar kojom zovem ljude".

Čitanje ili pisanje takođe mogu biti oteženi i jedan od simptoma Alchajmerove bolesti.

Video: Da li aspirin ima uticaja na lečenje korona virusa?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA