Otkriveno da ovaj vitamin fali kod 68% teško obolelih od kovida: Velike doze mogu spasiti život!

Istraživači kažu da je ovo otkriće podjednako važno kao i pronalazak vakcine

  • 0
korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Novo otkriće o efikasnosti vitamina C pokazuje da on ipak nudi moćnu zaštitu protiv patogena.

Ključno otkriće iz rada objavljenog u časopisu Nutrients today jeste da vitamin C može spasiti živote teško obolelih od kovida-19 i učiniti simptome infekcije blažim.

Istraživači su otkrili da teško oboleli pacijenti imaju nizak nivo vitamina C i da pate od skrobuta. Tako su došli i do saznanja da su visoke doze vitamina C u nekim situacijama bile efikasnije od steroida.

Zaključci se zasnivaju na rezultatima više od 100 studija koje su pokazale da vitamin C može smanjiti stopu smrtnosti pacijenata u jedinicama intenzivne nege za 68 odsto.

Količina vitamina C potrebna za smanjenje broja smrtnih slučajeva i vremena provedenog na respiratoru kretala se izmeđju 6 i 24 grama dnevno.

- Kada dobijete ozbiljnu infekciju, vaše telo troši vitamin C mnogo brže kako bi podržalo imuni sistem. To je zato što su ljudi jedno od retkih živih bića koja ne mogu da proizvedu vitamin C, pa ne možemo povećati zalihe kada je to potrebno - objasnila je dr Anitra Čar sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu.

Nalazi potkrepljuju studije koje pokazuju da je većina pacijenata sa kovidom u jedinicama intenzivne nege imala nizak nivo vitamina C.

- To se ne može baš tako lako otkriti, ali jeste ono što vidite kod pacijenata sa skrobutom. Možemo predvideti kolika je verovatnoća da će pacijenti preživeti prema nivou vitamina C - kaže profesor Pol Marik, profesor Medicinskog fakulteta u Istočnoj Virdžiniji.

Marik objašnjava da su nam potrebne velike doze vitamina C, ali u kombinaciji sa steroidima i antikoagulantnim lekovima, kao i da je to "recept" koji će smanjiti stope smrtnosti među obolelima od kovida.

- Ne mora da umre niko ko nema tešku hroničnu bolest i ima manje od 85 godina - zaključio je Marik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA