≫ 

Goran je među prvima primio rusku vakcinu: Ono što su mu rekli lekari, ostavilo ga je bez teksta

"Čim sam primio vakcinu, otišao sam na posao"

  • 7
Goran Ćaćić Foto: Privatna arhiva, Tanjug/AP

Pandemija korona virusa konačno je u svojoj poslednjoj fazi, ali svojim talasom nemilosrdno ruši zdravstveni sistem, puneći bolnice novim pacijentima.

U trci za razvojem vakcine protiv kovida 19 s početka pandemije, čak je 160 vakcina bilo u opticaju i razvojnoj fazi, ali giganti poput Moderne i Fajzera dobili su trku s jedne strane, dok je ruska vakcina Sputnjik-V, prva objavila visok stepen efikasnosti i podlegla protokolu za masovnu upotrebu.

Kako je, kao zvanično bezbedna, počela da se primenjuje po dobrovoljnom principu, pričali smo sa Goranom Ćaćićem, Crnogorcem koji već tri decenije živi i radi u prestonici Rusije, a koji je među prvima u Moskvi primio vakcinu Sputnjik-V.

Goran Ćaćić Foto: Privatna arhiva

Gorana smo kontaktirali nakon nešto više od 24 sata od primanja prve doze, a on nam je detaljno objasnio proceduru, ali i kako je podneo vakcinu.

- Vakcina se prima u dve komponente. Prva doza iznosi o,5 ml, a nakon 21 dan sledi revakcinacija, odnosno druga komponenta. Ja lično, ne osećam nikakve simptome neželjenih efekata, nemam nikakvih tegoba. Juče sam odmah nakon vakcinisanja, otišao na posao - objasnio je Ćaćić.

Zvanično, kada je reč o neželjenim efektima ruske vakcine, u 10% slučajeva zabeležena je malaksalost i mučnina, 5,7% u procesu ispitivanja kao neželjeni simptom javio se osećaj vrućine, povišena telesna temperatura i groznica, u 4,7% prijavljen je bol, svrab i otok na mestu uboda i u 1,6 procenata javlja se bol u grlu.

Sertifikat o vakcinaciji Foto: Privatna arhiva

- Rusi su ovu vakcinu razvijali unazad dve decenije i ona nije, kako mnogi misle, brzo napravljena. Ona je bila namenjena za SARS, a onda je samo usledila njena nadogradnja, tako da se još od početka sve svodilo samo na testiranja i utvrđivanja njene efikasnosti - naveo je Goran.

Naš sagovornik je izrazio i zabrinutost budući da je vrlo mali odaziv stanovništva koji bi primili vakcinu uprkos snažnom talasu pandemije. Zbog čega je to tako, odgovor je fascinantan.

- Prvo što sprečava ljude da se odazovu vakcinaciji kako bi se stvorio kolektivni imunitet, jeste širenje panike i dezinformacija putem medija i društvenih mreža od strane antivakserskog lobija i svih tih teorija zavera, priča o Gejtsovom čipovanju, 5G mreži... To je bolest 21. veka i čak i ovde pravi veliki problem - reako je on.

Rusija trenutno ima 2 miliona vakcina, a predviđa se da napravi još 7 miliona zaliha. Biće sprovedena na dobrovoljnoj bazi, a u prioritetnu grupu onih koji bi trebalo da je prime jesu lekari, policaja i vojska. Ono što brine, jeste nerazvijena svest populacije o zaštiti opšteg i ličnog zdravlja.

Pamflet Sputnjik-V Foto: Privatna arhva

- Mene je iznenadilo kada sam saznao da obični građani mogu slobodno da se prijave zbog slabog odziva zdravstvenog personala i policije. Dali su mi prvi slobodan termin koji je bio prekjuče, međutim kada sam došao, rekli su mi da ipak dođem sutra. Upitavši u čemu je problem, objasnili su mi da se u ampuli nalazi pet doza, te da im fale ljudi koji bi podelili međusobno pakovanje - izrazio je iznenađenje Ćaćić.

Izjava predsednice Ruske komore za ispitivanje lekova kako se nakon primanja vakcine 42 dana ne sme konzumirati alkohol uticala je umnogome na tamošnje stanovništvo da se podvrgne vakcinaciji, a kako se bliži Nova godina, Rusi su odlučili da vakcinu zamene votkom do daljnjeg.

Goran Ćaćić Foto: Facebook

- Koliko je njena izjava tačna, još nije utvrđeno. Lekar mi je dao detaljne informacije o vakcini uključujući i to da sam morao da popunjavam formular o podacima poput preležanih bolesti i anamneze. Rečeno mi je takođe i da mogu da popijem alkohol, ali nakon tri dana i svakako da ne preterujem - izjavio je Goran.

On nam je objasnio i to da je detaljno informisan, te da ovu vakcinu ne smeju primati trudnice, osobe kod kojih su dijagnostikovane autoimune bolesti i onkološki poacijenti koji primaju određenu terapiju koja može biti kontraindikovana sa Sputnjikom V.

Video: Margaret ima devedeset godina i primila je vakcinu protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm...

    9. decembar 2020 | 18:02

    Šta jednu dozu?Daj pet odmah!Ili pet ili nijednu!

  • Ogi

    9. decembar 2020 | 17:48

    Ko zna sta su ti ubrizgali,mozda obicnu vodu

  • miki

    9. decembar 2020 | 17:07

    Interesuje me da li su ovi sto ce imati mucninu i povisenu temperaturu biti opasni za okolinu dok ne prodje 14 dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA