≫ 

Rusija pravi vakcinu protiv svih vrsta kovida, čak i onih koji će se tek pojaviti u budućnosti

U avgustu je Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovid-19

  • 14
Oksfordska kovid vakcina, korona Foto: Tanjug/AP

Fabrika „Medsintez" iz Sverdlovske oblasti pravi svoju vakcinu protiv virusa korona "„Ural", koja će biti efikasna u borbi protiv bilo kojih vrsta kovid-19, pa čak i onih koji se mogu pojaviti u budućnosti, izjavio je predsednik Upravnog odbora "Medsinteza" Aleksandar Petrov.

- Uzet je u obzir evolutivni proces virusa, vakcina je napravljena na poseban način. To je potpuno nova tehnologija, dakle reč je o inovativnoj vakcini - rekao je u četvrtak Petrov, istakavši da bi vakcina trebalo da bude hipoalergena.

Prema njegovim rečima, vakcina je dobijena metodom genetičkog inženjeringa i za njenu proizvodnju nije potreban virusni patogen i druge komponente i elementi, povezani sa infektivnim patogenom, prenosi Sputnjik.

Petrov dodaje da su u toku pretklinička ispitivanja vakcine „Ural" na miševima, nakon čega će „Medsintez" započeti klinička ispitivanja.

Vakcina će se moći transportovati i čuvati na temperaturama od +2 do +8 stepeni u tečnom obliku, što pojednostavljuje proces transporta.

U avgustu je Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovid-19, koju je razvio Naučno-istraživački centar "Gamaleja", podseća Sputnjik.

Vakcina je nazvana „Sputnjik Ve" (Sputnik V). Vakcina se zasniva na proučenoj i provernoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

Video: Masovna vakcinacija u Srbiji protiv korone krajem sledeće godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA