≫ 

Dr Gnjatović otkrila koliko ćemo dugo posle primanja vakcine biti zaštićeni od korona virusa

Očekuje se da će imunitet trajati dve godine

  • 4
Marija Gnjatović foto: printscreen/RTS; pixabay.com

Efekti vakcine protiv korona virusa nisu trajni, ali se pretpostavlja se da imunitet posle vakcinacije trajati do dve godine, kaže Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Ona je navela da ostaje da se razvije trajnija formula vakcine, ukoliko se širenje epidemije korona virusa.

Gnjatović je za TV Pink rekla da je najvažnije koliko je vakcina bezbedna i efikasna i dodala je najverovatnije da se na tržištu pojave vakcine bazirane na primeni genetskog materijala virusa.

- Postoji i nekoliko kineskih vakcina proizvedenih na klasičan način sa umrtvljenim virusom, dok su ostale vakcine su bazirane na RNK virusu - rekla je Gnjatović.

Dodala je da je moguće da je virus korona mutirao više od 12.000 puta i objasnila da virusi stalno mutiraju u prirodi i da je to uobičajen proces.

- Imamo sreću da ovaj virus mutira tako da ne izaziva značajne promene niti u virulentnosti niti u uzrokovanju teže kliničke slike. Uglavnom se radi o tzv.neutralnim mutacijama bez efekta na širenje ili simptome bolesti - objasnila je Gnjatović.

Dodala je da nijedna vakcina u medicini nije efikasna 100 odsto i da svaka ima nus pojave.

Gnjatović kaže da su vakcine protiv kovida-19 već rezervisane i da za Srbiju neće biti pitanje koju vakcinu da uzme, već koja je dostupna, kao i da je na regulatorinim telima da ispitaju njenu bezbednost i efikasnost.

Kako kaže, Srbija je će uzeti dostupne vakcine, a nema ništa protiv da to budu i kineske.

- Oni su testirali veliki broj u trećoj kliničkoj fazi, možda ne treba eksperimentisati sa novim vakcinama na novom virusu - rekla je Gnjatović.

Istakla da prioritet za vakcinaciju treba da imaju kategorije koje su konstantno izložene virusu,poput zdravstvenih i prosvetnih radnika, prodavaca...

- Postavlja se pitanje da li i oni koji imaju antitela treba da prime vakcinu,mislim da u nekom trenutku treba i oni da se vakcinišu jer se do kolektivnog imuniteta dolazi samo vakcinacijom - navela je Gnjatović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    11. decembar 2020 | 10:07

    Oho ho.Evo još jedne vidovite Zorke.

  • .

    11. decembar 2020 | 10:33

    Koliko dugo traje posle prelezane bolesti? Ovo je kljucno pitanje na koje treba tražiti odgovor i videti svrsishodnost vakcinacije.

  • zac

    11. decembar 2020 | 18:20

    Predpostavlja,lepo receno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA