≫ 

Kada smete da primite vakcinu protiv gripa ako ste imali koronu

Postoje preporuke kada možete da se vakcinišete protiv gripa, posebno u slučaju ako ste bili zaraženi korona virusom

  • 0
Vakcinacija, vakcina protiv sezonskog gripa Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Reč grip je počela da se izjednačava sa rečju korona i covid 19.  Međutim, većina ljudi do marta ove godine nije ni čula za korona viruse. Znali smo samo za sezonski „grip“, koji najčešće izaziva influenca virus. I naravno vakcinu protiv istog, koja se preporučuje svima starijim od šest meseci, odnosno 18 godina, u zavisnosti od tipa vakcine protiv gripa.

Stručnjaci kažu da sada, više nego ikada, moramo da shvatimo vakcinaciju protiv sezonskog gripa veoma ozbiljno, s obzirom da smo sada u situaciji epidemije dva, potpuno različita tipa virusa, koji izazivaju relativno slične simptome.

Nisu objavljene još uvek neke ozbiljnije statistike što se tiče veličine epidemije influenca virusa kod nas, ali u nekim zemljama tvrde da je broj zaraženih opao za više od 15 odsto od uobičajenog (CDC- USA). Što jeste dobra vest, ali to ne znači da virusa nema.

Razlozi za vakcinaciju

Prvi razlog za vakcinaciju ove godine je taj da prema svim dosadašnjim statistikama, ko-infekcija korona i influenca virusom ima mnogo lošiji ishod od samostalne infekcije.

Drugi razlog je taj da je do sada objavljen veliki broj studija na temu protektivnih efekata influenca vakcine na koronu, posebno u starijoj populaciji.

Međutim, šta je sa onima koji su imaju ili su preležali koronu? Sa sigurnošću znamo da nas preležana korona ne štiti od sezonskog gripa, odnosno influence. A sada takođe znamo i da ukoliko osoba ima koronu, u mnogo je većem riziku da se stanje pogorša ukoliko dobije i influencu. Jasno je da ni jednu vakcinu ne smemo da primimo dok smo bolesni. Ali kada možemo da se vakcinišemo?

Kompletan tekst pročitajte na sajtu E-klinika.

Video: Neverovatan snimak sveštenika koji poziva da se ne vakcinišemo videlo skoro 300.000 ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA