≫ 

Da li ruska i oksfordska vakcina zajedno pružaju bolju zaštitu? Testiranje počinje uskoro!

Rusi i Britanci razmatraju kako bi kombinacija različitih vakcina mogla da bude efikasna

  • 4
Oksfordska kovid vakcina, Sputnjik v vakcina Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Britanski i ruski naučnici odlučili su da testiraju da li kombinacija vakcina koju proizvode AstraZeneka/Oksford i Sputnjik V mogu da pruže bolju zaštitu nego dve doze iste vakcine.

Testiranje će početi do kraja godine, najavio je još u petak Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao razvoj vakcine Sputnik V od strane ruskog instituta Gamaleja, piše britanski Indipendent, a prenosi Tanjug.

I kompanija AstraZeneka saopštila je da razmatra kako bi kombinacija različitih vakcina mogla da bude efikasna i da će uskoro početi istraživanja zajedno sa institutom Gamaleja.

Poput vakcine Okford/AstraZeneca, ruska vakcina Sputnjik V zasnovana je na modifikovanoj verziji adenovirusa, odnosno virusa prehlade, koji se modifikuje tako da nosi genetska uputstva za stvaranje proteina spiralnog virusa korona virusa, koji prenosi u ćelije čoveka.

Proizvedeni protein korona virusa tada pokreće imuni odgovor koji štiti od korona virusa, međutim potencijalni problem sa tom vakcinom je što ako je imuni sistem ranije sreo tip adenovirusa koji se koristi u vakcini, može ga uništiti pre nego što vakcina pokrene imuni odgovor.

Kako se navodi, mešanje i podudaranje različitih vakcina može da pruži rešenje, a za razliku od oksfordske vakcine koja koristi adenovirus šimpanze, ruska vakcina koristi dva različita adenovirusa kako bi podstakla jači i dugoročniji imuni odgovor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    14. decembar 2020 | 10:11

    Hahahahaha.Hvala. Samo vi kombinujte.Ali, bez mene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA