• 3
 ≫ 

Evo koja grupa dijabetičara je u posebnom riziku od razvijanja teških formi kovida

, Telegraf
 ≫ 

Objašnjava dr Marija Glavinić Mijić iz Savetovališta za dijabetes DZ Zemun

  • 3
dijabetes

Pixabay.com

Još od samog početka pandemije virusa korona dijabetičari su označeni kao vrlo rizična grupa za razvoj teških formi kovid 19 infekcije, naročito ukoliko je taj dijabetes loše regulisan.

Osim dijabetičara u posebnom riziku su i pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, starije osobe.

Lekari apeluju na dijabetičare da u periodu epidemije održe što bolju kontrolu nivoa šećera u krvi, ali i da izbegavaju kontakte kako bi smanjili rizik od zaražavanja.

U jeku trećeg talasa virusa korona često je teško doći do lekara, jer su mnogi od njih angažovani u kovid bolnicama i brinu o životno ugroženim kovid pacijentima, ali postoji i strah da bi u javnom prevozu ili ambulantama moglo doći do zaražavnja.

KOVID DIJABETES PACIJENTI

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Dr Marija Glavinić Mijić iz Savetovališta za dijabetes DZ Zemun kaže da se oni trude da tokom epidemije održe kontakt sa pacijentom na razne načine, te da često telefonski daju savete pacijentima kako da regulišu terapiju.

- Ideja telefonskog kontakta je da se smanji izlaganje dijabetičara virusu. Oni koji imaju loše regulisan šecer moraju da dođu kod lekara, ali se i kod njih trudimo da imaju što manje šetanja - kaže Glavinić Mijić za Tanjug.

Obično posle dolaska kod lekara, kako kaže, sve savete dobijaju telefonski – kako da podese doze insulina, koriguju terapiju.

Doktorka kaže da je u prvom talasu epidemije virusa korona, kada je uveden policijski čas i došlo do potpunog zatvaranja, bilo dosta problema sa regulacijom šećera kod dijabetičara i da su se česdće dešavale hipoglikemije- pad šećera u krvi.

- Pacijente je hvatala panika, a kada ste nervozni i ne krećete se šećer raste. Mnogi pacijenti su sami sebi korigovali terapiju i tu smo imali ozbiljan problem sa padovima šećera kod dijabetičara - priča Glavinić Mijić.

U Srbiji ima oko 700.000 dijabetičara, a većina njih oko 90 odsto, imaju dijabetes tip 2. Samo na teritoriji opštine Zemun registrovano je oko 12. 000 dijabetičara.

KOVID DIJABETES PACIJENTI

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Ðorđe Branković je dijabetičar, ali ima dobro regulisan šećer te kod endorinologa na kontrolu ide jednom godišnje, tako da njegovo lečenje epidemija nije mnogo poremetila.

- Brojni pacijenti su imali problem sa regulacijom šećera u krvi tokom epidemije i morali su da potraže pomoć struke. Većina njh se obraćala savetovalištima pri domovima zdravlja kojih u Srbiji ima više od 40 - rekao je on za Tanjug.

Napominje da su savetovališta pri domovima zdravlja, u ovim teškim vremenima, pokazala kao najbolje rešenje.

- Bitno je da će korona jednog dana proći, a mi ostajemo da živimo sa našom bolešću i moramo da je regulišemo šećer na što bolji način - rekao je Branković koji je sa još nekoliko pacijenata osnovao Udruženje pacijenata sa dijabetesom tip 2 "Krug dvojke Srbije“.

Podseća da neregulisan šećer dovodi do brojnih komplikacija kao što su kardiovaskularni problemi, problemi sa bubrezima, amputacije.

- Naš cilj je da širimo svest o ovoj bolesti u Srbiji, a i da ukažemo na zdrave navike koje ljudi sa dijabetesa tip 2 treba da ugrade - fizička aktivnost, ishrana i adekvatna terapija - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok