≫ 

Pitali smo ORL specijalistu: Koliko je važna prohodnost gornjih disajnih puteva?

Sa Doc. dr Ljiljanom Čvorović, specijalistom ORL, razgovarali smo zbog čega je važno reagovati pravovremeno, kako bi se sprečila upala sluznice i učinili gornje disajne puteve prohodnim

  • 4
Doc. dr Ljiljana Čvorović Doc. dr Ljiljana Čvorović, foto: privatna arhiva

Kada ne možete da dišete kroz nos, vi refleksno počinjete da dišete na usta, što može biti loše za vaše grlo. Nije fiziološki dugo disati na usta i to može imati posledice i na donje disajne puteve, a postoji mogućnost da se javi i infekcija u ovoj regiji. Gubi se osećaj za mirise, ali i ukuse. Anatomija gornjih i donjih disajnih organa je takva da su svi kanali međusobno povezani, tako da možemo govoriti o ujedinjenom disajnom putu. Kada dođe do upale sluznice nosa, može doći i do  suzenja očiju, upala ušiju i sinusa, kao i upale bronhija i pluća.  Takođe, maske za lice, stvaraju zavisnosti i isušuju sluzokožu nosa, zato je neophodno stalno vlažiti nosnu sluznicu fiziološkim rastvorima.

Virusne i bakterijske infekcije respiratornih puteva uglavnom se prenose kontaktom sa osobe na osobu, tako da je važno svakodnevno pranje ruku, naročito posle brisanja nosa ili kijanja, kao i često provetravanje prostorija. Značajna je i higijena nosa koja se postiže redovnim ispiranjem nosne šupljine propolisom i N-acetilcisteinom u slanim rastvorima, jer se na taj način pospešuje čišćenje, antiinflamatorni i antimikrobni efekat uz lokalni imunitet sluzokože nosa. Za zdrave sinuse, uši, grlo i donje disajne puteve, neophodan je prohodan i zdrav nos.

U tu svrhu se u svakodnevnoj higijeni odraslih i dece, preporučuje primena fizioloških rastvora za nos.

Primena izotoničnog ili hipertoničnog PropoMucil® PHYSIO rastvora doprinosi poboljšavanju mukocilijarnog transporta i fiziološke sekrecije u nosu, i smanjenja suvoće sluznice nosa i stvaranja krastica. PropoMucil® PHYSIO sa propolisom i N-acetilcistein uz dodatak etarskih ulja nane i eukalitpusa pruža višestruku zaštitu. On pomaže eliminaciju bakterija i virusa, čisti nos, pomaže sprečavanju ulaska virusa u disajne puteve, regeneriše i vlaži sluznicu nosa, smanjuje otok sluzokože nosa, olakšava tegobe i poboljšava prohodnost i disanje.

Izotonični rastvori se dominantno preporučuju za održavanje redovne svakodnevne nege i pomažu u sprečavanju virusnih i bakterijskih infekcija kod dece i odraslih. Upotreba hipertoničnog rastvora se preporučuje ukoliko pacijent ima razvijene simptome akutnog, hroničnog ili alergijskog zapaljenja nosa i sinusa.

PropoMucil® Physio rastvor čisti, vlaži i regeneriše nosnu sluznicu, smanjuje otok, pomaže eliminaciju virusa i baterija i time olakšava tegobe!

Da vašoj deci i vama svaki dan bude zdrav uz Propomucil® physio!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA