Vakcina Moderne na korak od registracije u SAD

Fajzer dobija konkurenciju?

  • 2
Moderna, korona virus vakcina Foto: Tanjug/AP

Regulatorno telo u SAD izdalo je danas pozitivnu ocenu za drugu vakcinu protiv Kovida-19, koju proizvodi američka kompanija Moderna, što je samo korak od upotrebne dozvole.

Uprava za hranu i lekove (FDA) objavila je u dokumentima na internetu da je njen inicijalni izveštaj potvrdio efikasnost i sigurnost vakcine, koju su razvili kompanija Moderna i Nacionalni institut za zdravlje (NIH), što ovu vakcinu dovodi samo na korak od potrebne upotrebne dozvole, prenosi AP.

Panel nezavisnih stručnjaka daće svoje preporuke u četvrtak, a konačna odluka FDA očekuje se ubrzo posle toga.

General Gustav F. Perna, koji je deo tima zaduženog za razvoj vakcina i lekova protiv kovida-19, i drugi američki zvaničnici ponovili su svoju projekciju da će 20 miliona Amerikanaca moći da dobije prve doze do kraja decembra, a još 30 miliona u januaru.

Ta projekcija podrazumeva i brzo odobrenje vakcine Moderna u toku ove nedelje.

Poput vakcine Fajzera i Bionteka, i za Modernu su potrebna dve doze za potpunu zaštitu.

Prošlog meseca, Moderna i NIH izvestili su da su utvrdili 95 odsto efikasnost za različite starosne grupe i rasne grupe, prema rezultatima studije koju trenutno sprovode na 30.000 osoba.

Glavni neželjeni efekti bili su umor, bolovi u mišićima i bol na mestu injekcije nakon druge doze.

U bolnicama u SAD trenutno se ubrzava imunizacija vakcinom koju su razvili Fajzer i Biontek, a koju je FDA odobrila prošle nedelje i one treba da stignu u dodatnih 400 bolnica i na druga mesta distribucije.

Moderna, korona virus vakcina Foto: Tanjug/AP

Prvih tri miliona doza vakcine strogo je opredeljeno za zdravstvene radnike i starije pacijente koji zahtevaju tuđu negu, a stotine miliona dodatnih vakcina potrebno je tokom narednih meseci kako bi se zaštitila većina Amerikanaca.

Prve isporuke vakcina dale su hrabrenje iscrpljenim lekarima, medicinskim sestrama i bolničkim radnicima širom zemlje.

Džoni Pipls, 43-godišnji pripadnik hitne helikopterske medicinske službe, bio je uzbuđen i pomalo nervozan u ponedeljak popodne kada je ispružio levu ruku i postao prva osoba koja je primila vakcinu u Medicinskom centru Univerziteta u Mičigenu.

- Samo biti deo toga dobar je osećaj - rekao je on.

Vakcinacija za korisnike domova za starije osobe počinju u većini država tek sledećeg ponedeljka, kada će oko 1.100 ustanova dobiti vakcinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA