• 30

Fajzerova vakcina u sebi sadrži 10 sastojaka i nijedan nije čip! Evo čemu svaki od njih služi

, Telegraf

Fajzerova vakcina je nova tehnologija koja do sada nije viđena u tradicionalnim vakcinama

 • 30
Pfizer vakcina, fajzerova vakcina

Foto: Tanjug/AP

Prve doze Fajzerove vakcine stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će u prvoj tranši stići nešto manje od 5.000 doza i da će ih primiti korisnici staračkih domova.

Budući da je vakcinacija protiv korona virusa sve bliža budućnost i u Srbiji, mnoge sada zanima ono osnovno o vakcini, a to je šta se u njoj nalazi.

Postoji deset komponenti koje se nalaze u Fajzer/Biontek vakcini protiv korona virusa i ne, nijedna od njih nije čip, niti bilo koji od sastojaka navedenih u popularnim teorijama zavere.

Vakcina sadrži jedinstveni aktivni sastojak, molekul koji se naziva mesindžer RNK, a koji sadrži samo genetska uputstva, tako da telo vakcinisane osobe proizvede istureni protein koji se inače nalazi na površini korona virusa i kojim zaražava čoveka. Ipak, mRNK usmerava ljudske ćelije da proizvedu ovaj protein kako bi se štitile ukoliko pravi virus prodre u organizam.

Dakle, ljudsko telo je namerno izloženo ne samom virusu u neaktivnom obliku (kao što je to slučaj sa tradicionalnim vakcinama) već pretežno veštački prepoznatljivoj osobini virusa, koja aktivira imuni sistem da krene u proizvodnju antitela i T-ćelija.

mRNK vakcina se brzo razgrađuje u organizmu, ne ostavljajući trag u telu i ne integriše se u ljudsku DNK, kako su tvrdili neki teoretičari zavere. Ostaje samo željena molekularna memorija korona virusa, tako da telo na vreme može da aktivira odbranu kada se sretne sa pravim virusom.

Fajzer/Biontek vakcina takođe sadrži još devet pomoćnih supstanci. Četiri od njih su lipidi složenih hemijskih naziva: (4-ydroxybutyl) azanediyl bis (hexane-6,1-diyl)bis (ALC-3015), (2-hexyldecanoate) ,2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159), 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine (DPSC) i holesterol.

Ovi lipidi zajedno prave zaštitnu školjku oko mRNK koja je vrlo krhka i brzo bi se razbila ako bi se sama unela u telo. Zaštićene unutar sitnih masnih zrnaca, verovatnije je da će genetska uputstva doći do ljudskih ćelija kako bi odradile planirani posao.

Vakcina takođe sadrži saharozu koja sprečava da se gore navedene nanočestice prilepe kada se vakcina čuva na izuzetno niskim temperaturama.

Preostale četiri komponente vakcine su soli: kalijum hlorid, monobazni kalijum fosfat, osnovni natrijum fosfat dihidrat i natrijum hlorid (kuhinjska so).

Ovi uobičajeni sastojci već dugi niz godina postoje u mnogim lekovima i vakcinama. Soli pomažu ostalim komponentama vakcine da se bolje prilagode okruženju ljudskog tela koje sadrži sopstvenu mešavinu prirodnih soli.

Konačno, vakcina će se razblažiti u vodi i soli pre ubrizgavanja u telo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Co21

  Hm..interesantno da idu u staracke domove, a ne ljudima na prvoj borbenoj liniji, odnosno medecinskim radnicima. Jel to prvo u staracke domove za svaki slucaj, da vidimo sta ce se desiti

  4
  2

  Podelite komentar

 • Sale71

  Me lupajte,me znate vi ni šta ima u tegli pekmeza,a kamoli u vakcini

  11
  5

  Podelite komentar

 • Zora

  Sto posto nema cip! Rekao Gejts!

  11
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima