Fajzerova vakcina u sebi sadrži 10 sastojaka i nijedan nije čip! Evo čemu svaki od njih služi

Fajzerova vakcina je nova tehnologija koja do sada nije viđena u tradicionalnim vakcinama

  • 30
Pfizer vakcina, fajzerova vakcina Foto: Tanjug/AP

Prve doze Fajzerove vakcine stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će u prvoj tranši stići nešto manje od 5.000 doza i da će ih primiti korisnici staračkih domova.

Budući da je vakcinacija protiv korona virusa sve bliža budućnost i u Srbiji, mnoge sada zanima ono osnovno o vakcini, a to je šta se u njoj nalazi.

Postoji deset komponenti koje se nalaze u Fajzer/Biontek vakcini protiv korona virusa i ne, nijedna od njih nije čip, niti bilo koji od sastojaka navedenih u popularnim teorijama zavere.

Vakcina sadrži jedinstveni aktivni sastojak, molekul koji se naziva mesindžer RNK, a koji sadrži samo genetska uputstva, tako da telo vakcinisane osobe proizvede istureni protein koji se inače nalazi na površini korona virusa i kojim zaražava čoveka. Ipak, mRNK usmerava ljudske ćelije da proizvedu ovaj protein kako bi se štitile ukoliko pravi virus prodre u organizam.

Dakle, ljudsko telo je namerno izloženo ne samom virusu u neaktivnom obliku (kao što je to slučaj sa tradicionalnim vakcinama) već pretežno veštački prepoznatljivoj osobini virusa, koja aktivira imuni sistem da krene u proizvodnju antitela i T-ćelija.

mRNK vakcina se brzo razgrađuje u organizmu, ne ostavljajući trag u telu i ne integriše se u ljudsku DNK, kako su tvrdili neki teoretičari zavere. Ostaje samo željena molekularna memorija korona virusa, tako da telo na vreme može da aktivira odbranu kada se sretne sa pravim virusom.

Fajzer/Biontek vakcina takođe sadrži još devet pomoćnih supstanci. Četiri od njih su lipidi složenih hemijskih naziva: (4-ydroxybutyl) azanediyl bis (hexane-6,1-diyl)bis (ALC-3015), (2-hexyldecanoate) ,2-[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide (ALC-0159), 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine (DPSC) i holesterol.

Ovi lipidi zajedno prave zaštitnu školjku oko mRNK koja je vrlo krhka i brzo bi se razbila ako bi se sama unela u telo. Zaštićene unutar sitnih masnih zrnaca, verovatnije je da će genetska uputstva doći do ljudskih ćelija kako bi odradile planirani posao.

Vakcina takođe sadrži saharozu koja sprečava da se gore navedene nanočestice prilepe kada se vakcina čuva na izuzetno niskim temperaturama.

Preostale četiri komponente vakcine su soli: kalijum hlorid, monobazni kalijum fosfat, osnovni natrijum fosfat dihidrat i natrijum hlorid (kuhinjska so).

Ovi uobičajeni sastojci već dugi niz godina postoje u mnogim lekovima i vakcinama. Soli pomažu ostalim komponentama vakcine da se bolje prilagode okruženju ljudskog tela koje sadrži sopstvenu mešavinu prirodnih soli.

Konačno, vakcina će se razblažiti u vodi i soli pre ubrizgavanja u telo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤷‍♂️

    18. decembar 2020 | 12:32

    Ako nema cip onda necu , zar im nije lakse da me prate preko cipa nego da placaju dvojicu da me prate po ceo dan 🤦‍♂️

  • Djani

    18. decembar 2020 | 13:08

    Sretno samo vi primite vakcinu.

  • NekoKo

    18. decembar 2020 | 13:09

    Ovako ne funkcioniše klasična vakcina koja kada se napravi kako treba nema opasnosti. U organizam dospeva samo informacija koja ga natera da sam proizvede osakaćen virus... Nije potrebno biti veliki stručnjak i skapirati kakve sve zajebancije mogu da nastanu, posebno što je ovo smućkano za kratko vreme. Šta ako taj osakaćeni virus počne nekontrolisano da se proizvodi? Svakome ko pročita osnovne stvari o autoimunim bolestima je jasno da ova mućkalica može da bude okidač za iste...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA