Ovo nikako ne treba da jedete ako imate koronu ili se oporavljate

Uz ove namirnice oporavak će trajati mnogo duže, zato poslušajte savete lekara i nutricionista

  • 2
foto Pixabay foto Pixabay

Mnogi bi, naročito posle preležane bolesti, poželeli da pojedu neki svoj omiljeni specijalitet, ali lekari savetuju da budete pažljivi jer, ako ne pazimo na ishranu, oporavak od kovida može da traje mnogo duže.

Najbolje je nastaviti sa ishranom koja se preporučuje i tokom bolesti, a Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savetuje da se okrenemo namirnicama koje su bogate vitaminima i mineralima. Centar je objavio listu pet vrsta namirnica koje usporavaju oporavak od covida, ali i drugih bolesti.

Prerađena hrana

Ako ste zaraženi korona virusom, poslednje što treba da pojedete su namirnice pune natrijuma, aditiva i dodatog šećera jer svaka od tih stvari pospešuje upalne procese u telu.

Prerađena hrana, zbog visokog nivoa šećera, omega-6 masnih kiselina, previše natrijuma i aditiva, može dodatno da podstakne zapaljenje u organizmu. Kada je nivo zapaljenja u telu visok, imuni sistem je podložniji raznim bolestima – kaže dr Sidni Grin.

On savetuje da se u širokom luku izbegava brza hrana, kao i gotovi prehrambene proizvodi, naročito oni koji su puni soli. Količinu soli tokom oporavka od covid 19 treba svesti na minmum.

Koje se namirnice još ne preporučuju, pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    18. decembar 2020 | 15:41

    znaci bareno meso,povrce i salate,a ide n godina i bozic.

  • Alrksandat

    18. decembar 2020 | 19:46

    Ja jedem sve sto postoji od prirodne hrane vec 73 godine nista mi ne fali. Zivim normalan zivot. Odupirem se negativno energiji. Stres je atomska bomba za organizam. Kad oslabi baterija organizma ona vise nemoze da se napuni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA