Apel dr Gojkovića: Ne kupujte kućne testove na korona virus, možete se povrediti!

Nestručno lice ne može uzimati bris

  • 11

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković apelovao je na građane da ne nabavljaju antigenske testove koji su se pojavili u apotekama, jer su oni namenjeni za privatne zdravstvene ustanove.

Gojković je, na konferenciji za štampu, upitan za „kućne testove“ koji su se pojavili u apotekama, kazao da se radi o nesporazumu.

- Agencija za lekove dala je dozvolu za promet antigenstkih testova. Međutim, oni su isključivo i jedino planirani za kvalifikovano zdravstveno osoblje, privatne zdravstvene institucije. To nisu tetsovi za građane, odnosno samouzorkovanje brisa - objasnio je on i nastavio:

- Prilikom nestručnog uzimanja brisa može se dobiti lažno pozitivan ili lažno negativan test, a i lice koje uzima uzorak može da povredi samo sebe nestručnim delovanje, čime bi imali još veći problem.

Gojković je istakao da nije cilj da se građanima brani samotestiranje, ali ovi testovi nisu registrovani za takvu svrhu.

Prema njegovim rečima tu postoji i pitanje načina odlaganja uzoraka, testa, jer se radi o infektivnom otpadu koji zahteva posebnu tehniku odlaganja, skladištenje, kao i uništavanja.

- Molim građane da ne uzimaju te testove jer su oni namenjeni isključivo za privatne zdravstvene ustanove. Ako se u budućnosti pojavi kvalitetan test samoprocene mi ćemo to omogućiti građanima - naglasio je Gojković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmmm

    18. decembar 2020 | 15:58

    Sta je vise opasno povrediti se radeci taj test ili sedeti u redu sa 100 ljudi na infektivnoj? Jos ste napali privatne klinike, pa ne rade tamo debili nego isti doktori koji i jesu i u drzavnom sektoru...

  • Vlada

    18. decembar 2020 | 16:08

    Pa sto ste ih onda pustili u prodaju? Ovo se pretvara u cirkus.

  • Velja

    18. decembar 2020 | 16:09

    Pa sto ste ih stavljali u promet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA