• 0

Boja urina upozorava na veliki zdravstveni rizik: Ako primetite ovu promenu, odmah se javite lekaru

, Telegraf

Nagoveštava niz ozbiljnih zdravstvenih stanja

  • 0
Bočica urina

Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak ili hipertenzija u početku može delovati bezazleno, jer retko razvija simptome, ali može dovesti do ozbiljnijih stanja. To je zato što uzrokuje sužavanje krvnih sudova, što može zagušiti dotok krvi i kiseonika u srce. Videti krv u urinu je glavni znak koji ne bi trebalo ignorisati.

Zdravlje bubrega, uticaće na krvni pritisak i obrnuto. To znači da ako imate visok krvni pritisak, veća je verovatnoća da imate bolest bubrega. Isto tako, ako imate bolest bubrega, to ponekad može prouzrokovati visok krvni pritisak, piše na Blood Pressure UK veb stranici.

Ako primetite krv u urinu, koja je medicinski poznata kao hematurija, to bi mogao biti glavni znak upozorenja za povišen krvni pritisak. Krv u urinu takođe može biti još jedno ozbiljno zdravstveno stanje i toplo se preporučuje da se obratite lekaru. Sve slučajeve hematurije treba da proceni lekar koji može da uradi testove kako bi potvrdio ili isključio osnovno stanje.

Visok krvni pritisak

Foto: Pixabay

Krv u urin može doći iz bubrega, takođe može doći iz drugih struktura urinarnog trakta kao što su bešika ili uretra. U studiji objavljenoj u Nacionalnoj zdravstvenoj biblioteci SAD-a, otkriveno je da kadmijum u krvi i u urinu može doprineti povišenom krvnom pritisku i hipertenziji.

- Ažurirali smo i ponovo procenili dokaze o povezanosti kadmijuma u ​​krvi (BCd) i kadmijuma u ​​urinu (UCd) sa krvnim pritiskom (BP) i hipertenzijom (HTN). Naši rezultati ukazuju na pozitivnu povezanost BCd i BP među ženama. Ponekad ne možete videti krv u urinu - navedeno je na WebMD.

glavobolja, vrtoglavica, boli glava

Foto: Pixabay.com

Možda nemate nikakve druge simptome. Ali neki od mogućih uzroka mogu biti i ovi:

  • Infekcije bešike
  • Infekcije bubrega
  • Kamen u bubregu
  • Rak bubrega
  • Bubrežne bolesti

Kada je reč o visokom krvnom pritisku, srećom, stanje se može poboljšati sa prilagođavanjem drugačijem načinu života. Prema NHS-u, treba težiti tome da se jede manje soli, što uključuje samo kašičicu dnevno. Takođe se preporučuje manji unos masti, a više namirnica bogatih vlaknima, kao i umereni obroci sa makar jednim voćnim obrokom dnevno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima