Ispovesti žena koje imaju dugi kovid: "Događa se nešto vrlo čudno, što ni lekari ne mogu da objasne"

Infekcija korona virusom može da izazove nagli ulazak u menopauzu

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Napadi kašlja koji tresu celo telo do nožnih prstiju. Gubitak vazduha koji izaziva osećaj gušenja. Parališuća iscrpljenost.

Ova tri simptoma osetila je Don Knajt (48) u martu, nakon što se vratila sa porodičnog odmora na Tajlandu. Nije sumnjala - bio je to klasičan slučaj kovida 19, što je potom dokazano i PCR testiranjem.

Ali, nekoliko nedelja kasnije pojavio se još jedan simptom, za koji još nije čula da se dogodio nekome ko ima kovid. Izostao joj je mesečni ciklus. Trudnoću je isključila kao mogućnost. Ni narednog meseca nije dobila ciklus.

- Moji simptomi kovida bili su tako strašni i nastavili su da traju mesecima – priča Don. – Imala sam jedva toliko snage da ustanem iz kreveta, pa mi je izostanak menstruacije bio najmanji problem. Ali bilo je vrlo čudno, jer mi je od 15. godine života mesečni ciklus bio tačan kao švajcarski sat.

Kako su meseci odmicali, postalo je jasno da je Don ima dugi kovid – više nije bila zarazna po okolinu, ali je nisu napustili simptomi poput iscrpljenosti, hroničnog premora, otežanog daha i moždane magle.

Fenomen dugog kovida sada je lekarima mnogo jasniji. Smatra se da pogađa jednu od 20 osoba, a posebno žene, iako istraživači nisu potpuno sigurni zašto.

"Hormoni su se sasvim uspavali"

U junu je Don posetila svog doktora kada su se pojavili novi simptomi - ubrzani puls i osećaj žarenja u rukama i nogama.

Rezultati krvnih analiza bili su šokantni kako za nju, tako i za njenog ginekologa: njen nivo reproduktivnih hormona estrogena, progesterona i FSH bio je na nivou postmenopauze.

- Ginekolog mi je dijagnostikovao postmenopauzu – priča Don. - Bila sam iznenađena. Jer, iako imam dvoje dece i nisam planirala više da rađam, nisam očekivala da će moj reproduktivni period tako brzo proći, posebno što nisam imala nijedan znak koji bi upućivao na to. Moja majka je izgubila mesečni ciklus kad je napunila 55 godina. Meni se to dogodilo u 46. godini života.

bol u stomaku, grčevi, menstruacija, menstrualni bolovi, devojka, žena Foto: Shutterstock

Neretko je da kod žena period perimenopauze nastupi sredinom 40-ih; tada nivoi polnih hormona (estrogena i progesterona) počinju neravnomerno da fluktuiraju tokom ciklusa, uzrokujući loše raspoloženje i noćno znojenje. Ali, ovo stanje najčešće traje godinama, jer progesteron i estrogen postepeno opadaju pre nego što mesečni ciklus na kraju potpuno ne prestane. Neobičnije je da se to dogodi iznenada, bez ikakvih simptoma.

Simptomi kovida se pogoršavaju u vreme mesečnog ciklusa

Ipak, Don nije jedina koja je dobila kovid 19 koji se potom pretvorio u dugi kovid i izazvao nagli gubitak mesečnog ciklusa. Stotine žena su podelile slično iskustvo na društvenim mrežama.

Jedna anketa u kojoj je učestvovalo više od 100 žena pokazala je da je 80 odsto njih prijavilo promene u menstrualnom ciklusu posle infekcije korona virusom.

- Događa se nešto vrlo čudno – kaže Kler iz Birmingema, koja se u martu zarazila korona virusom i koja i dalje oseća simptome dugog kovida. – Mnoge žene koje su tek ušle u četrdesetu kažu da su im menstruacije iznenada prestale, dok su se kod nekih ciklusi proredili i javljaju se svakog drugog ili trećeg meseca. Kod mene se simptomi dugog kovida pogoršavaju u vreme ciklusa.

Dr Luiz Njuson, lekar opšte prakse i specijalista za menopauzu, sarađuje sa stručnjacima sa Univerziteta u Edinburgu i Univerzitetskog koledža u Londonu kako bi istražila da li bi korona virus mogao da pokrene ranu menopauzu.

Prema njenim rečima, iako su neki uobičajeni simptomi dugog kovida - poput vrtoglavice, umora i moždane magle - takođe i simptomi menopauze, sve više izveštaja pokazuje da na toj relaciji postoji „nešto više od puke slučajnosti“.

- Zapanjujuć je broj žena koje su prijavile promene u mesečnom ciklusu ili gubitak menstruacije bez ikakve najave – kaže dr Njuson. - Njihovi hormoni su iscrpljeni. Ali moramo istražiti da li je ovo normalna menopauza koja se slučajno poklapa sa korona virusom ili sam korona virus izaziva probleme jajnicima u kojima se stvaraju hormoni.

Hipotalamus određuje prioritete

Već je poznato da druge infekcije mogu da poremete menstrualni ciklus ili da izazovu njegov privremeni prestanak. Smatra se da problem leži u hipotalamusu, koji je odgovoran za regulaciju niza telesnih funkcija.

Kada hipotalamus registruje znake stresa, bilo mentalnog ili fizičkog, signalizira oslobađanje hemikalija koje štite osnovne funkcije preživljavanja i zaustavlja druge koje tretira kao manje važne - na primer, one povezane sa reprodukcijom.

Kao što objašnjava Meri Džejn Minkin, ginekolog na Medicinskom fakultetu u Sjedinjenim Državama, „to je zaista složena postavka i svaki stresor može da utiče na reproduktivni sistem“.

foto Pixabay foto Pixabay

Konsultant ginekolog dr Džeki Majbin, viši naučni saradnik na Univerzitetu u Edinburgu, koji u novom istraživanju sarađuje sa dr Njuson, ističe da je „gubitak mesečnog ciklusa kod žena koje imaju pozitivan test na korona virus i simptome kovida 19 koji dugo traju način očuvanja energije i davanje prioriteta imunološkom sistemu“.

Postoji još jedna teorija koju naučnici proučavaju: korona virus bi mogao direktno da napada jajnike, smanjujući proizvodnju progesterona, estrogena i testosterona.

Kineska istraživanja su pokazala da virus takođe utiče na plodnost muškaraca.

Studije pokazuju da, iako je za žene 50 odsto veća verovatnoća da će dobiti dugi kovid, žene u postmenopauzi su u još većem riziku. Posle menopauze, žene sve češće obolevaju od kovida 19 i imaju jače simptome, kažu stručnjaci.

S druge strane, viši nivoi estrogena i progesterona imaju zaštitni efekat protiv kovida 19, tako da žene sa najvišim nivoima imaju blaže simptome.

O tome je govorio i profesor Branimir Nestorović na samom početku pandemije korona virusa. On je, da podsetimo, rekao da „žene štite hormoni“ i da će kod većine njih klinička slika usled infekcije korona virusom biti blaga.

Prof. Dr Branimir Nestorović Foto: Nikola Tomić

Prema kineskoj studiji, među onima koji su u bolnici lečeni od infekcije korona virusom, žene sa najvišim nivoom hormona imale su najmanje izražene simptome.

Ovo otkriće se dalje ogleda u izveštajima žena sa dugim kovidom čiji se simptomi pogoršavaju 48 sati pre početka menstruacije. Tada nivo progesterona i estrogena opada sa vrlo visokog na prilično nizak nivo.

Terapija koja može da pomogne

Profesorka Zuzana Olzevska sa Univerziteta Oksford sprema se da sa kolegama pokrene studiju o tome da li je pandemija uticala na reproduktivno zdravlje žena - pošto je prvi put primetila obrazac nakon sopstvene sumnje na infekciju korona virusom.

- Oporavila sam se nekoliko meseci nakon zaraze, ali sam primetila nekoliko tipičnih simptoma dugog kovida kao što su otežano disanje, ubrzani rad srca i ekstremni umor. Ovi simptomi uvek su se poklapali sa prvim danom menstruacije – kaže profesorka Olzevska.

- Pridružila sam se grupi za podršku na društvenim mrežama i otkrila da desetine žena prijavljuju isto što se događa i meni. Ali žene koje imaju dugi kovid i redovno odlaze kod doktora kako bi pratile svoje zdravstveno stanje kažu da lekari nisu čuli da bi jedan od simptoma mogao da bude povezan sa mesečnim ciklusom.

foto Pixabay foto Pixabay

Ukoliko su hormoni ili njihov nedostatak delimično odgovorni za dugotrajne simptome kovida, postoje tretmani koji bi mogli da pomognu.

Doktorka Njuson kaže da su žene u menopauzi koje su dolazile u njenu kliniku - a koje su takođe imale dugi kovid - primetile „ogromno poboljšanje“ u simptomima nakon što im je propisana hormonska terapija za ublažavanje simptoma menopauze.

- Ne tvrdim da su hormoni odgovor za dugi kovid. Ali, ako nekim ženama hormonska terapija ublaži simptome za četvrtinu, to je već velika stvar – zaključuje doktorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA