≫ 

Počinju klinička ispitivanja kombinacije ruske i oksfordske vakcine

Obe vakcine napravljene su na osnovu adenovirusnih vektora, u koje je ugrađen protein korona virusa

  • 1
Oksfordska kovid vakcina, korona Foto: Tanjug/AP

Ruski Nacionalni istraživački centar "Gamalej", anglo-švedska farmaceutska kompanija "AstraZeneka", Ruski fond za direktne investicije i kompanija "R Farm" potpisali su memorandum o saradnji u borbi protiv virusa korona.

Direktor Centra „Gamalej“ Aleksandar Gincburg objavio je početak zajedničkih kliničkih ispitivanja kombinacije ruske vakcine „Sputnjik V“ i preparata AZD1222, koji su razvili „AstraZeneka“ i Univerzitet u Oksfordu.

On je rekao da zajednička klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona neće zahtevati mnogo vremena i velikih ulaganja, pošto su vakcine slične.

Obe vakcine napravljene su na osnovu adenovirusnih vektora, u koje je ugrađen protein korona virusa.

Adenovirusi su pri tom lišeni sposobnosti replikacije.

Oksfordska kovid vakcina, Sputnjik v vakcina Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Gincburg je rekao da komponenta „Sputnjika V“, koja je pokazala srednju efikasnost veću od 91,4 odsto, može da pojača imunološki odgovor kod vakcinisanih preparatom AZD1222, čija je prosečna efikasnost prethodno procenjena na 70,4 odsto.

Izvršni direktor AstraZeneke Paskal Sorio izjavio je da će kombinacija dve vakcine omogućiti fleksibilnost programa vakcinacije.

- Ovo će biti jedinstvena saradnja u svetu između dva proizvođača vakcina i nadam se da će nam ovo omogućiti najbolju zaštitu - rekao je Sorio.

Video: Evo ko će prvi primiti Fajzerovu vakcinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA