≫ 

Otkrivena još jedna posledica infekcije koronom: Pogađa i žene i muškarce, i može da bude trajna

Androgena alopecija češća je kod pacijenata koji su imali teži oblik kovida-19

  • 5
Opadanje kose, muškarcu, dečku opada kosa Foto: Shutterstock

Pored simptoma korona virusa, koji uključuju kontinuirani kašalj i gubitak čula mirisa i ukusa, sve je više izveštaja koji pokazuju da kovid-19 može prouzrokovati i gubitak kose. Budući da su nalazi ograničeni, trenutno nije poznato koliko često se ova posledica infekcije koronom javlja u široj populaciji.

Studija iz novembra 2020. istraživala je simptome i posledice kovida-19 u maloj grupi od 63 učesnika. Za 58 učesnika obuhvaćenih analizom, njih 14 (24,1 procenta) je prijavilo gubitak kose. U ovoj studiji, prosečno vreme od pojave simptoma korona virusa do primetnog gubitka kose bilo je 58,6 dana.

Kod pet od 14 učesnika kosa se obnovila i ova neugodna posledica infekcije korona virusom se povukla; međutim, kod ostalih devet nije. Moguće je da gubitak kose takođe bude povezan sa teškim oblikom oboljenja.

U kojoj je meri i zbog čega se odvija ovaj biološki mehanizam, još nije jasno.

Studija iz maja 2020. procenila je da je od 175 hospitalizovanih kovid pacijenata, veliki broj (67 procenata) imao androgenu alopeciju. Androgena alopecija je uobičajeni oblik gubitka kose kod muškaraca i žena, pri čemu se kosa gubi u jasno definisanom obrascu, počevši od slepoočnica. Važno je napomenuti da u studiji nije bilo kontrolne grupe.

Gubitak, opadanje kose, kosa Foto: Shutterstock

Studija iz jula 2020. upoređivala je obrasce ćelavosti kod 336 muškaraca hospitalizovanih zbog kovida-19 i 1.605 muškaraca koji su takođe bili u bolnici zbog zdravstvenih problema, ali nisu bili pozitivni na korona virus.

Otkriveno je da su muškarci sa simptomom gubitka kose "verovatnije pozitivni na korona virus".

Video: Kako da običnim češljanjem utvrdimo da li imamo manjak vitamina D u organizmu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    23. decembar 2020 | 13:31

    Nikakvo čudo, trovanje bojnim otrovima je jako nezgodno i moze izazvati veoma ozbiljne posledice a mi i dalje me zatvaramo svoje nebo. Iznad glava nam danonocno lete isti oni avioni koji su nas 99-e zasipali uraniumom.

  • Dend

    23. decembar 2020 | 16:05

    Nema sumnje ko je "pravio" virus na sve je mislio ?

  • Ceca

    23. decembar 2020 | 18:11

    Imala sam koronu početkom septembra,srednja klinička slika...poslednjih 15 dana naglo opadanje kose toliko da imam tremu kad se češljam i perem...da li je posledica virusa ili zračenja rendgenskim zracima,pošto sam 6 puta snimala pluća...ne znam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA