≫ 

Doktori otkrili značaj D-dimer parametra kod kovid pacijenata: Ne uzimajte aspirin na svoju ruku!

- Samoinicijativno ne treba raditi analizu D-dimera, ona se meri samo kod hospitalizovanih i pacijenata sa težim oboljenjem - kažu stručnjaci

  • 12
Vadjenje krvi, laboratorija Foto: Shutterstck

Jedan od bitnih parametara kada se radi o slučaju sumnje na trombozu, naročito kod kovid pacijenata, jeste nivo D-dimera, proteinskog dela krvi koji je kod zdravih osoba nemerljiv, dok su kod pozitivnih na korona virus njegove vrednosti povišene.

U emisiji kod Jovane Joksimović na televiziji K1 gostovali su vaskularni hirurg dr Darko Jocić i hematolog dr Darko Antić. Oni su objasnili šta zapravo D-dimer pokazuje, kao i kada i kako ga treba tumačiti.

Doktori su zaključili da su ležeći pacijenti u većem riziku od tromboze, ali i to da ovoj analizi treba da se podvrgnu samo hospitalizovani pacijenti, dok kod pacijenata koji imaju lakši oblik korona virusa ova analiza nije neophodna.

- Kad je organizam pod upalom teži ka zgrušavanju krvi. D-dimer je produkt razgradnje eventualno stvorenog ugruška. Sve što se dešava u organizmu, trudnoća, upala ili bilo koje drugo promenjeno stanje, uticaće na vrednosti D-dimera - izjavio je dr Antić i dodao:

- Preterano lečenje, u ovom slučaju, dovodi do problema. Samoinicijativno ne treba raditi analizu D-dimera, a budući da je kovid infekcija kod koje će se u većini slučajeva pojaviti povišena vrednost, ona se ipak meri samo kod hospitalizovanih i pacijenata sa težim oboljenjem.

Aspirin foto: pixabay.com

Doktori su objasnili da se ovaj parametar ne sme uzimati kao sam za sebe, te da se mora imati uvid u čitavu kliničku sliku. D-dimer ne ume da protumači neko ko nije struka.

- Nije bitna brojka, bitna je dinamika merenja D-dimera. Iako postoje referentne vrednosti, samo lekar može da ih pravilno pročita. Postoji balans i treba ga pratiti sa ostalim parametrima - rekao je dr Jocić.

- Kada postoji rizik od tromboze, taj pacijent će dobiti terapiju, a to se sazna i u razgovoru sa pacijentom, kao i kada se prati progresija bolesti. D-dimer može biti i lažno negativan, ali i lažno pozitivan. Kada je povišen, onda moraju da se odrade dalja ispitivanja - navodi doktor Antić.

Budući da su mnogi počeli da uzimaju antikoagulantne lekove na svoju ruku i preventivo, doktor Antić je skrenuo pažnju da to nikako ne bi trebalo da se čini.

- Puno ljudi sada uzima aspirin, ja sam veoma rezervisan po tom pitanju. Kada neko uzme aspirin on ne može da ima trombozu, ali 7 dana nakon uzimanja ovog leka mogu se javiti nus-pojave. Recimo, pacijent se ne možete se podvrgnuti nekoj operaciji zbog vremena koagulacije - naveo je on.

- Moramo shvatiti da je ovo teška bolest koja napada mnogo organa. Ukoliko postoji dramatična slika treba uraditi analize, ali kroz jednu brojku D-dimera ne možemo shvatiti kompleksnost bolesti - zaključio je doktor Jocić.

Video: Vakcinacija protiv korone od sutra, evo ko će je prvi primiti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA ♎

    23. decembar 2020 | 13:20

    Pa, nedavno je na nekoj TV bio gost jedan kardiolog ( zaboravila sam ime ) i rekao da aspirin treba uzimati preventivno!

  • Mr ph

    23. decembar 2020 | 14:45

    Moj sin ima koronu i doktor mu redovno daje da uradi D-dimer. Poenta je da određene analize krvi mogu da pokažu opasnost od lošeg ishoda!!! Dakle, ne potcenjujte analize krvi, postoji više studija koje uočavaju povezanost između biohemijskih parametara i komplikacija. Rade se CRP, Kks, jetrine transaminaze, LDH, feritin, albumin I interleukin-6. Svi ovi parametri pokazuju prognozu, znači nije za igranje! Ako neće vas lekar da vam prepise, uradite privatno..

  • Mile

    23. decembar 2020 | 12:11

    Ovo nije istina,radite analize i oratite svoj organizam,nijedan doktor ne kaze da se to uradi i to je najveca greska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA