≫ 

11 razloga zbog kojih ne dobijate menstruaciju na vreme: Od pilula i stresa do policističnih jajnika

Kada je vreme da se obratite lekaru?

  • 0
žena, krevet, posteljina Foto: Pixabay

Svaka žena u reproduktivnom ciklusu života jednom mesečno ima neku vrstu tegobe kada se bliži period menstruacije, a mnoge brine kada ona dođe ranije ili kada kasni.

Periodi mogu da variraju meseca do meseca, i obično neredovni ciklusi ne treba da brinu. Stručnjaci kažu da postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do toga da menstruacija dođe ranije, ali i da kasni. To može nastati iz mnogo razloga, od uzimanja kontraceptivnih tableta do stresa, ali evo kada treba ipak posetiti lekara ako je ciklus neredovan.

1. Uzimanje kontracepcije

Ako koristite pilulu koja kombinuje estrogen i progesteron, možda će menstruacija izostati ili ćete imati rani period ako ste propustili dozu ili nekoliko njih. To je zato što vam nivo progestina koji ste uzimali opada - što je razlog zašto rano počinjete da krvarite.

2. Variranja u težini

Kada izgubite kilograme ili se ugojite, količina hormona koje proizvedete može se poremetiti. To zauzvrat može promeniti početak menstruacije, što može dovesti do toga da menstruacija porani ili kasni.

3. Stres

Eilin Gariepi sa Jejla rekla je da stres može dovesti do toga da menstruacija dođe ranije, jer može poremetiti ovulaciju. U razgovoru za Insider rekla je, iako je uobičajeno da stres uzrokuje izostanak menstruacije - ona takođe može da dođe ranije.

pilula za jutro posle, kontracepcija Foto: Pixabay.com

4. Prekomerno vežbanje

Ako ste preterano vežbali, verovatno ste izgubili kilograme - što dovodi do neredovne menstruacije. To može uticati na ovulaciju i vreme menstruacije. Prekomerno vežbanje takođe može predstavljati šok za organizam - što je još jedan razlog preuranjene menstruacije.

5. Sindrom policističnih jajnika

Ovo je stanje zbog kojeg je ovulacija neredovna i disharmonična. Simptomi sindroma policističnih jajnika uključuju neredovne menstruacije, dlake na licu i poteškoće prilikom pokušaja začeća. Održavanje zdrave i normalne telesne težine pomaže. Nije jasno šta uzrokuje sindrom policističnih jajnika, ali smatra se da je povezan sa disbalansom hormona.

6. Implatacijsko krvarenje

Na početku trudnoće, oplođeno jajašce se vezuje za matericu, što zauzvrat može pokrenuti lagano krvarenje ili mrlje. Tako da ovo oskudno krvarenje može biti znak da ste u drugom stanju. Važno je uraditi test i posetiti svog lekara.

7. Pubertet

Kako neko prolazi kroz pubertet - promena hormona može značiti da menstrualni ciklus bude neredovan. U to vreme dolazi do povećane proizvodnje ženskog polnog hormona zvanog estradiol, a to stimulišu hormoni koje oslobađa mozak.

Spavanje na stomaku Foto: Shutterstock

8. Perimenopauza

To je nešto što se obično dešava kod žena starijih od 40 godina i može značiti da menstruacija dođe ranije nego što je planirano. Ove žene imaju sve manje zaliha jajnih ćelija koje mogu biti i lošeg kvaliteta. Ne reaguju dobro na hormonske poruke iz mozga i to može poremetiti ovulaciju. Bez progesterona, verovatnije je da će se materica ponašati na nepredvidiv način što može rezultirati i ranim periodima.

9. Hitna kontracepcija

Kontracepcija deluje odlaganjem ovulacije. Ako se jajna ćelija oslobodi, tada sperma nema šta da oplodi, što sprečava trudnoću. Ako vam je ovulacija poremećena, možda ćete imati promenu u ciklusu.

10. Polno prenosive bolesti

Neke polno prenosive infekcije mogu izazvati krvarenje jer izazivaju iritaciju materice. U ovom slučaju krvarenje van ciklusa može biti praćeno peckanjem, bolovima u karlici i neprijatnim osećajem tokom intimnih odnosa.

11. Endometrioza

Mnogo žena je pogođeno endometriozom gde se tkivo iz sluznice materice nalazi izvan materice, vezano za organe poput jajnika i jajovoda. Povezana je sa bolnim menstruacijama i takođe može prouzrokovati nepravilna krvarenja. Stručnjaci veruju da bi endometriozu mogao izazvati proces koji se naziva retrogradna menstruacija, a to je kada sluz materice teče unazad kroz jajovode u stomak, umesto da izbaci tokom menstruacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA