Virusolog Tanja Jovanović objašnjava zašto je u Britaniji odjednom došlo do više mutacija virusa

Prema njenim rečima, virus će i dalje nastaviti da mutira

  • 5
Velika Britanija Foto: Tanjug/AP

Virusolog Tanja Jovanović kaže da virus korona mutira, ali da stopa njegove mutacije nije toliko velika, te da se jedna do dve mutuacije dešavaju na mesečnom nivou.

Ona je za Tanjug navela da su se u slučaju novog soja virusa korona, koji se pojavio u Velikoj Britaniji, mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

- Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima celog sveta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata - objasnila je Jovanović.

Navela je da novi soj vodi poreklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam nedelja, kada je u samom organizmu čoveka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

- Ti pacijenti, pošto su bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primenjivala u lečenju takvih bolesnika uticala je na izmenu karakteristika virusa - objasnila je Jovanović.

Ona napominje da se sprovode istraživanja novog soja u laboratorijama i da za sada možemo biti bezbedni i bezbrižni.

Jovanović je ukazala na to da je za evoluciju virusa vrlo važna njegova varijabilnost i da se očekuje da se virus i dalje menja u zavisnosti od toga koliko cirkuliše u prirodi.

- Što je duža njegova cirkulacija, što su duže infekcije pojedinaca koji obolevaju od kovida 19, stopa mutacije će biti veća - rekla je Jovanović.

Jovanović, koja je i član Kriznog štaba za borbu protiv kovid 19, smatra da mere ne treba mnogo da se popuštaju i ukazala na to da je malo strpljenja i discipline potrebno da bismo brže izašli iz trenutne nepovoljne epidemiloške situacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yx

    24. decembar 2020 | 17:00

    Evo gledam na TV B92 bas o virusu,dali ima neko da kaze voditelju da ne forsira i po svaku cenu hoce da ubedi ovu gošću da kaze nesto lose u vezi virusa,mislim da ovaj voditelj mora da se leći,mnogo pakosti iz njega izlazi!

  • Zeljko

    24. decembar 2020 | 16:55

    "cuvena"... Tanja..

  • Nirnberg 2

    24. decembar 2020 | 23:32

    Ja se samo nadam da cemo jednog dana obesiti one koji su proizveli virus, kao i one koji su ceo plan smislili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA