≫ 

Dr Janković: Za sada neće biti vakcinacije dece protiv korona virusa

- Štitićemo ih kao i do sada preventivnim merama. Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara i na taj način će i deca biti zaštićena - rekao je dr Janković

  • 8
Dete devojčica vakcina Foto: Shutterstock

Nijedna vakcina protiv korona virusa još uvek nije ispitivana kod dece, ali to ne znači da bi one bile nebezbedne, daleko od toga, ali je neophodno da se urade ispitivanja na svakoj zasebnoj populaciji koja ima svoje specifičnosti, pogotovo na dečijoj populaciji, da bi mogla da se registruje vakcina, rekao je gostujući u emisiji "150 minuta" na TV Prva, imunolog Srđa Janković.

Janković je objasnio da, za sada, neće biti vakcinacije dece.

- S obzirom da je ovo nova bolest i nove vakcine, nije bilo vremena da se one ispitaju u populaciji dece gde su vrlo stroge i etičke i metodološke norme ispitivanja i, za sada, neće biti vakcinacije dece, pogotovo što ona ne obolevaju teže. Štitićemo ih kao i do sada preventivnim merama.

Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara i na taj način će i deca biti zaštićena - rekao je dr Janković.

Kako je objasnio, potrebno je da se urade ispitivanja na određenoj populaciji da bi mogle da se registruju za tu populaciju, u ovom slučaju decu.

- Fajzer/Biontek vakcina pošto nije živa vakcina, njene kontraindikcije obuhvataju samo preosetljivost na komponente vakcine i iz predostrožnosti se neće davati ljudima koji su skloni težim alergijskim reakcijama, a da pritom ne znamo tačno na koji alergen. Moraju biti zdravi, svako akutno oboljenje i pogoršanje hronične bolesti je privremena kontraindikacija.

To znači da ne mogu u tom trenutku da se vakcinišu, ali to ne znači da neće moći kad im se stanje pobošlja. Za žive vakcine kao što je Sputnik V i AstraZeneka važeće kontraindikacije su da osobe sa značajnije oslabljenim imunskim sistemom ne treba da se vakcinišu - istakao je imunolog.

Inače, zaštita koju vakcina pruža nije trenutna jer vakcina treba da pokrene naš imunski odgovor. Naš organizam nas štiti, objašnjava, a vakcina daje informaciju od čega treba da nas štiti. Već sedmi dan od davanja druge doze trebalo bi da imamo solidnu zaštitu, a između dve doze postepeno se stvara zaštita.

Video: Ponosna sam što je Srbija jedna od privih koji su nabavili vakcinu, kao smo vam obećali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    24. decembar 2020 | 19:56

    U Srbiji jos niko nije primio vakcinu protiv korone...Ovo danas je bas providno,ne vidi se ni igla ni trenutak kada se daje vakcina...ko vas tera da glumite,necete narod ubediti,a onaj medicinski brat se zbunio,mućka vakcinu kao da je koktel...slaba organizacija!

  • Majka

    24. decembar 2020 | 21:58

    Hvala bogu da decu ne vakcinisete ..uh

  • Rejmondo

    24. decembar 2020 | 21:59

    Da li je to kon odlucio Ako je on onda mora da je to opa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA