Predstavnica SZO: "Najnovija mutacija kovida je beznačajna, ne utiče na efikasnost vakcine"

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji kaže da nema razloga za brigu

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Najnovija mutacija korona virusa u Engleskoj je "beznačajna i ne utiče na efikasnost vakcine", rekla je danas Melita Vujinović, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji.

- Do danas, mutacije kovida 19 su uglavnom bile beznačajne i dosadašnje promene ne utiču na dijagnostičke alatke, medicinsku pripremu i vakcine koje su se razvile - rekla je ona za TAS S.

Prema njenom mišljenju, SZO preporučuje da se nastavi po starom, a to je praćenje kontakata, držanje socijalne distance, pranje ruku i nošenje maski.

- SZO preporučuje svim zemljama da sekvenciraju kovid 19 i razmenjuju informacije, kao što je otkrivanje mutacije koja može da izazove zabrinutost - rekla je ona.

Ministar Velike Britanije Met Henkok je 14. decembra rekao da su britanski naučnici otkrili novi, zarazniji soj kovida 19, zbog kojeg ima više zaraženih na jugoistoku Engleske, a pet dana kasnije, premijer Boris Džonson je rekao da bi novi tip kovida mogao da bude 70 odsto zarazniji nego prethodni tipovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA