Tromb može da krene čak i u stanju mirovanja: Ovo su simptomi koji će vam pomoći da ga prepoznate

Ako dugo sedite, slabo se krećete, imate visok holesterol ili dijabetes u većem ste riziku od formiranja tromba

  • 1
trombovi, krvni ugrušci foto: eklinika.rs

Krvni ugrušak može da se pojavi bilo gde u krvotoku i ponekad može da dovede do ozbiljnih zdrastvenih problema, čak i smrti. Ponekad niste ni svesni da se ugrušak formirao u organizmu, ali takođe postoje znakovi koji ukazuju da vam možda preti opasnost od razarajuće moći „crvene loptice“. Rizik za pojavu tromba veće su ako dugo sedite i ne krećete se, imate dijabetes, prekomernu težinu.

Šta je krvni ugrušak?

To je nakupina ćelija i proteina u vašoj krvi, koja nastaje kao posledica zgrušavanja (koagulacije) krvi. Njegovo formiranje je neophodno da bi se zaustavilo krvarenje prilikom povrede. Ali ako se krvni ugrušak formira bez obavljanja primarne funkcije, može delom ili potpuno da blokira krvni sud. Tromb može nastati u bilo kom delu krvotoka, ali se najčešće nalazi u venama, jer se u njima  javljaju poremećaji cirkulacije zajedno sa drugim uzrocima.

Mala tvorevina – veliki problemi

Neočekivani ugrušak može dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i smrti. Ako se formira u arteriji može da dovdede do srčanog ili moždanog udara. Ako je u veni, možete da osetite bol i primetite oticanje. Duboka venska tromboza stanje je kod kojeg se ugrušak formira duboko u krvnim sudovima. Taj tromb u dubokim venama nogu može da se „otkine“ i venskim krvotok dospe do krvnih sudova pluća gde izaziva plućnu emboliju (PE), veoma opasno stanje koje, ako se brzo ne leči, često završi smrtnim ishodom.

Kako da vam preti krvni ugrušak

Krvni ugrušak možete da dobijete ako imate prelom ili nezgodno istegnete mišić. Ali ponekad možda ne znate uzrok nastanka tromba ili čak ne shvatite da se nalazi negde u vašem telu. Ipak, postoje neke naznake da može da se formira. Šansa za formiranje krvnog ugruška je veća ako se oporavljate od operacije ili ste bili prisiljeni da satima sedite, ako ste gojazni, imate dijabetes ili visok holesterol. Rizik od  formiranja krvnog ugruška raste posle 60. godine.

A koji su simtomi potencijalnog tromba u organizmu pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    25. decembar 2020 | 15:27

    Od sto vesti, 99 crne.Dokle.Ima li kraja tome ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA