Lekar razvio akutnu alergijsku reakciju na Moderninu vakcinu protiv korona virusa

Brzo se oporavio i njegovo zdravstveno stanje sada je dobro

  • 6
Modern koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Lekar iz Bostona koji pati od alergija razvio je akutnu alergijsku reakciju pošto je primio vakcinu kompanije Moderna protiv korona virusa.

Kako javlja Rojters, ovo je prvi slučaj alergijske reakcije povezan sa Moderninom vakcinom, koju američke zdravstvene vlasti koriste u borbi protiv pandemije korona virusa.

Dr Hosein Sadrzadeh, onkolog na gerijatrijskom odeljenju Medicinskog centra u Bostonu, izjavio je da je reakcija usledila gotovo odmah pošto je vakcinisan.

Doktor koji je alergičan na školjke po dobijanju vakcine osetio je vrtoglavicu, lupanje srca i utrnulost jezika.

Prema rečima portparola Medicinskog centra u Bostonu, doktor je shvatio da je dobio tešku reakciju i odmah zatim sebi je ubrizgao injekciju epinefrina. Posle lekarske opservacije otpušten je kući i sada se dobro oseća.

Istovremeno, kako je saopštili zvaničnici Američke agencija za hranu i lekove i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ispituje se šest slučajeva akutnih alergijskih reakcija ljudi koji su primili vakcinu Fajzer/Bajontek.

- Sa više od 1,1 milion doza koje su već isporučene širom SAD teške alergijske reakcije i dalje su retkost i ne bi trebalo da izazovu zabrinutost - kaže dr Merin Kuruvila, alergolog i imunolog sa Univerziteta Ejmori. – Ovaj slučaj ne bi trebalo da odvrati ljude koji očigledno nisu u povećanom riziku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA