Da li vakcinisani protiv kovida 19 moraju da nose masku? Italijanski stručnjaci imaju odgovor

U ovom trenutku, tvrde naučnici, ne postoji nijedna činjenica koja bi potvrdila da vakcina ne deluje i na mutirani virus

  • 11
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Visoki institut za zdravstvo (IŠ), najviši italijanski naučno-tehnički institut u oblasti zdravstva, objavio je odgovore svojih stručnjaka na raširene lažne vesti o vakcinaciji protiv kovida-19.

Jedna od raširenih lažnih vesti je da je vakcina pripremljena na brzinu i da zato nije pouzdana.

Stručnjaci Instituta tvrde da to nije tačno i podvlače da je vakcina sigurna, a odobrena je tek nakon što su kompetentne institucije utvrdile njen kvalitet i sigurnost.

Naučnici Instituta takođe ističu da je lažna vest da je nepotrebno vakcinisati se jer virus mutira.

U ovom trenutku, tvrde naučnici, ne postoji niti jedna činjenica koja bi potvrdila da vakcina ne deluje i na mutirani virus.

Osim toga, vakcine obezbeđuju imuni odgovor organizma na mnoge oblike mutiranog virusa.

Lažna je i tvrdnja da “imunitet nakon vakcinacije protiv kovida-19 traje kratko”.

Situacija je ista kao i sa vakcinom protiv sezonskog gripa, kažu stručnjaci - imunitet traje nekoliko meseci, a kada se većina stanovništva vakciniše trajaće celu godinu.

Najzad, nije tačno verovanje da nakon vakcinacije osoba ne mora više da nosi masku, niti da se pridržava drugih mera zaštite.

I nakon vakcinacije neophodno je nositi masku, držati distancu i redovno prati ruke. To će biti neophodno sve dok imunološki podaci ne pokažu, sa sigurnošću, da vakcina šitti nas ali i da onemogućava širenje virusa na druge, tvrde stručnjaci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kraljevcanin

    28. decembar 2020 | 13:35

    Čekaj bre ako smo zastićeni nakon vakcine zašto dalje nositi masku i držati odstojanje, koga bre vi zezate više. Ako si primio vakcinu i zastićen si i nemožes da se zaraziš i da zarazis druge čemu brnjica opet?!?!??!

  • DARKO 100%

    28. decembar 2020 | 11:32

    Sve u svemu nista,sve je na nasem imunitetu i prirodno razvijanje odbrambenog sistema u organizmu protiv virusa i bakterija ili zapaljenskih procesa,a sve to u zajednickom sustavu mozemo naci u prirodi koja je deo nas i zbog nas ,da se nasalim bez obzira kakvi smo,😉

  • Kraljevčanin

    28. decembar 2020 | 13:37

    A ako ne znate da vakcina stiti i ne znate da nakon primljene vakcine ste zastićeni i ne ne znate dal prenosite virus cemu onda vakcinisanje??!?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA