Preležao kovid-19, pa preminuo od respiratornih komplikacija devet meseci kasnije

Smrt pacijenta iz Australije pokazala je dugoročne posledice bolesti, smatraju stručnjaci

  • 0
Pluća korona virus foto: Telegraf

Jedan od prvih australijskih pacijenata koji je bio inficiran korona virusom preminuo je devet meseci posle zaraze od respiratornih komplikacija.

Dr Keri Čant rekla je da je pacijent nedavno bio negativan na virus, što je potvrđeno testiranjem.

- Pacijent više nije bio zarazan i nije predstavljao rizik za zajednicu, ali je njegova smrt pokazala dugoročne posledice bolesti koje ugrožavaju život - kaže dr Čant. - Ponekad komplikacije izazvane kovidom-19 mogu da budu toliko ozbiljne da oštećenje pluća i druge komplikacije mogu da budu uzrok smrti mnogo meseci kasnije.

Većina ljudi koja oboli od kovida-19 ima blage simptome i oporavlja se od virusa za manje od dve nedelje, ali kod nekih se razvijaju dugotrajni simptomi koji mogu da iniciraju brojne bolesti.

Prošle nedelje, u prvom australijskom istraživanju oporavljenih pacijenata od kovida-19 utvrđeno je da je do 40 odsto njih imalo dugoročne simptome, uključujući bol u grudima, umor i gubitak daha.

Istraživači u sidnejskoj bolnici St. Vincent pratili su 78 pacijenata od aprila, a 31 oboleli imao je simptome koji su trajali dva meseca posle prvog pozitivnog testa na korona virus.

U septembru, istraživanje dugoročnih efekata kovida-19 otkrilo je da preživeli mogu imati povećani rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Studija objavljena u Journal of Parkinson's Disease, ukazuje da bi upala izazvana korona virusom kod nekih pacijenata mogla da podstakne kasniji razvoj poremećaja nervnog sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA