≫ 

7 saveta o ishrani za prevenciju duboke venske tromboze: Jedan od njih su znale i naše bake

Izbegavanje pojedinih namirnica i napitaka može da pomogne u borbi protiv stvaranja opasnih krvnih ugrušaka

  • 0
Dostava hrane je biznis koji je uznapredovao rapidno Foto: Shutterstock

Duboka venska tromboza spada u najčešće bolesti perifernog venskog sistema. U najvećem broju slučajeva zahvata noge – list ili butinu, i može dovesti do ozbiljne bolesti i invalidnosti, a u najtežim slučajevima i do smrti.

Ono što svako od nas može da uradi kao deo prevencije protiv duboke venske tromboze jeste da svakodnevno ide u šetnju kako bi krv pravilno cirkulisala i da obrati malo više pažnje prilikom planiranja dnevnih obroka.

- Neke namirnice povećavaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka - kaže dr Stiven Masli. - S druge strane, dodavanje određenih namirnica može da pomogne u sprečavanju duboke venske tromboze i da umanji rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

1. Pijte vodu

Dehidracija može da dovede do zgušnjavanja krvi i tako poveća nastanak krvnog ugruška. Zato pijte dovoljno vode svakog dana.

Jedan od načina da procenite da li ste popili dovoljno vode je provera urina: ako je svetlo žute boje ili je bistar, uneli ste dovoljno tečnosti. Ukoliko je urin tamnije boje, vašem organizmu nedostaje tečnosti.

2.Pijte sok od grožđa ili crno vino

Svakodnevno uzimanje umerenih količina crvenog vina ili soka od grožđa pomaže u sprečavanju lepljenja krvnih pločica i stvaranja ugrušaka.

Tamno grožđe je bogato polifenolima, moćnim antioksidantima, pokazali su rezultati studije objavljeni u časopisu The Journal of Nutrition.

Grožđe Pixabay.com

3. Dodajte beli luk

Beli luk ima mnogo zdravstvenih blagodeti, uključujući i moguće razbijanje potencijalno štetnih grozdova trombocita u krvotoku, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistri.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je najbolji način iskorišćavanja belog luka ako sirovi čen prelomite, a onda ga jedete u svežem stanju. Nećete pogrešiti ni ako ubacite čenove belog luka na tri minuta pred kraj kuvanja u, na primer, čorbu, ili ga ispečete zajedno sa ostalim povrćem u rerni.

Beli luk Foto: Pixabay

Važno je da razgovarate sa vašim lekarom o tome koliko belog luka bi trebalo da jedete ako pijete lekove za razređivanje krvi, jer beli luk može da smanji efikasnost leka.

4. Izbegavajte nezdrave masnoće

- Ista hrana koja može da izazove nakupljanje plaka u krvnim sudovima, povećavajući tako rizik od srčanih bolesti, može i da poveća rizik od razvoja duboke venske tromboze – kaže dr Masli.

Ukoliko volite „hranu iz kesice“, obratite pažnju na njen sastav. Šećer ima mnogo oblika - med, melasa, kukuruzni sirup, laktoza, fruktoza, ječmeni slad... Trans masti mogu biti navedene na etiketi kao „delimično hidrogenizovano ulje“ i „hidrogenizovano ulje“.

Takođe, savetuje dr Masli, odaberite opciju sa najmanjom količinom šećera, natrijuma i zasićenih i transmasnih masti po porciji.

5. Koristite devičansko maslinovo ulje

Konzumiranje maslinovog ulja najmanje jednom nedeljno smanjilo je aktivnost trombocita kod odraslih osoba koje ne puše i gojaznih, pokazalo je istraživanje predstavljeno 7. marta prošle godine pri Američkom udruženju za srce.

maslinovo ulje Foto: Pixabay.com

Slično tome, ranija studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da fenoli, antioksidanti u devičanskom maslinovom ulju pomažu u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka. U studiji su učestvovali ljudi koji su konzumirali devičansko maslinovo ulje sa visokim sadržajem fenola; imali su manji rizik od pojave krvnih ugrušaka.

Izbacite puter i uključite maslinovo ulje u ishranu – organizam će vam na tome biti zahvalan.

6. Jedite zeleno lisnato povrće

Nećete naći ništa zdravije za kardiovaskularni sistem, kožu i digestivni trakt od zelenog lisnatog povrća. Kupus, zelena salata, kelj, spanać... Što je zelena boja intnezivnija, to je povrće bogatije vitaminom K.

Spanać Foto: Pixabay

Ipak, ako uzimate varfarin, antikoagulant za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, konsultujte se sa vašim lekarom o količini zelenog lisnatog povrća koje ćete pojesti na dnevnoj bazi.

7. Ograničite životinjske masti u ishrani

Dr Masli podseća da iste namirnice koje su loše za zdravlje kardiovaskularnog sistema takođe mogu da povećaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Susnica, susiona, dimljeno meso, kobasice, slanina, pecenica Foto: Profimedia

To znači da bi trebalo da isključite nezdrave trans masti, zasićene masti kojih ima u punomasnim mlečnim proizvodima i masnom mesu, kao i u svim vrstama šećera.

Video: Nada Macura i saveti za visoke temperature: Ne oblačite se slojevito

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA