• 0

Psihijatar dr Jovana Stojković: Kako se stvara zavisnost od lekova i kako je sprečiti?

, Telegraf

Lečenje anksioznosti i depresije, kao najčešćih psihičkih tegoba, može osobu da uvede u drugi problem

  • 0
Lekovi

Foto: Pixabay.com

 

Kako „svako vreme ima svoje breme“, i ovo u kojem živimo nosi svoju težinu – teret svakodnevnog stresa. Tempo života je veoma brz, mnogo je obaveza, bezbroj informacija koje dnevno obradimo, što se odražava na psihu svakog pojedinca.

Kako i koliko lako će se svako nositi sa ovim izazovima zavisi prvenstveno od njegove psihološke strukture, pa oni „tananiji“, „osetljiviji“ lakše podlegnu pritisku.

 

Lek kao rešenje, ali i potencijalni uzrok novog problema

– Anksioznost i depresija su jedni od najčešćih psihičkih tegoba koju je nametnula današnjica pa je ljudima koji razviju ove simptome neophodna stručna pomoć kako ih oni ne bi ometali u svakodnevnom delovanju – kaže za eKliniku specijalista psihijatrije sa Klinike za psihijatriju u okviru KC Srbija dr Jovana Stojković.

Tretman ovih zdravstvenih poteškoća, objašnjava dr Stojković, najčešće uključuje i terapiju lekovima. Ali
iako se simptomi, poput hronične uznemirenosti, nesanice, strahova, osećaja nesigurnosti dosta uspešno otklanjaju lekovima, veoma je bitno strogo se pridržavati terapije, jer neoprezno postupanje osobu lako može da uvede u drugi problem – u zavisnost, odnosno potrebu za stalnim uzimanjem ovih medikamenata.

 

A kako se rešava ova vrsta zavisnosti saznajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima