≫ 

Ove heroine su nam u 2020. vratile veru u ljude: Danijela, Sandra, Slavica i Rada bore se za sve nas

Dirljivi gestovi tri zdravstvene radnice i jedne pacijentkinje zbog kojih 2020. godinu nećemo pamtiti po zlu

  • 0
Najhumanije žene u 2020, Rada Nikolić, Sandra Bijelac, Slavica Plavšić Foto-montaža: Privatna arhiva, Youtube, Pixabay

Pored zvezda javne scene – pevačica, glumica i manekenki – dame koje se bave najhumanijim zanimanjem na svetu uvek nekako ostanu u zapećku. Nepravedno, naravno. Godine mukotrpnog učenja, odricanja od izlazaka i provoda zarad sticanja diplome, stažiranje, rad sa uplašenim pacijentima, privrženost poslu i konstantno usavršavanje samo su delić mozaika iz života zdravstvenih radnika.

Ali, kad je najteže, kao što je to bio slučaj u 2020. godini, vrednost njihovog znanja i ljudska veličina izbiju u prvi plan. Javnost tek tada osvesti koliko je važno da imamo dobre medicinske sestre i lekare koji neće prestati da budu humani onda kad im se smena završi i kad skinu uniformu.

Želja da pomognu uvek i svuda je ono sa čim se se zdravstveni radnici saživeli. U 2020. to smo iz dana u dan mogli da vidimo.

Iako zahvalnost za sve što su činili za nas pripada svima koji su zaposleni u zdravstvu, i to ne samo za proteklih godinu dana, u 2020. izdvojile su se dve doktorke, jedna babica i jedna pacijentkinja koje su svojim gestovima posebno ganule javnost.

Porođaj ispred bolnice

Tri dana pošto je u Srbiji proglašeno vanredno stanje, u trenucima kada nismo znali šta će nas snaći zbog pandemije korona virusa, jedna buduća mama čekala je najradosniji trenutak u životu – rođenje bebe. Ali, tog 18. marta bebi se baš žurilo da dođe na svet.

Babica Danijela Stanković Zdravković porodila je ženu ispred Gradske bolnice na Zvezdari. Ljudi koji su se zatekli ispred bolnice nisu odoleli da ne snime dolazak bebe na svet i ovekoveče ko zna koji po redu humani gest babice Danijele.

U danima kada su nam živci svima bili napeti poput strune, kada smo iz minuta u minut pratili vesti o korona virusu strahujući da nam ova pošast ne odnese najmilije, gest babice Danijele naterao nas je da se rasplačemo i u isto vreme nas podsetio koliko je u svakoj situaciji važno biti čovek.

Besplatna psihološka pomoć

Nekako u isto vreme, psihoonkolog Sandra Bijelac oduševila je Tviter zajednicu objavom da nudi besplatnu pomoć svima koji osete panične napade ili imaju anksiozne smetnje. Ostavila je i svoj broj telefona.

- Ne naplaćujem ništa. Ne radim psihoterapiju. Pokušavam da pomognem ljudima kojima pomoć treba. Toliko - naglasila je Sandra u odgovoru na pitanje koliko njena usluga pomoći u ovim teškim danima košta.

Iako na društvenim mrežama uvek postoji rizik od dobijanja nesuvislih i neprijatnih komentara, Sandri se to nije dogodilo. U danima teskobe i straha javljali su joj se isključivo oni kojima je bilo potrebno da porazgovaraju sa nekim ko je stručan i ko će im pomoći da prevaziđu anksiozne epizode.

Psihoonkolog Sandra Bijelac; foto privatna arhiva Psihoonkolog Sandra Bijelac; foto privatna arhiva

Ali, tu dobročinstvu Sandre Bijelac nije bio kraj. Kada je došao treći talas korone, svesna da se zdravstveni radnici još nisu oporavili ni od prethodna dva, Sandra se opet oglasila preko Tvitera.

Ovoga puta ponudila je pomoć svima koji nose beli mantil.

Onima, koji su sada već 10 meseci u „crvenoj zoni“, koji se svakodnevno susreću sa teško obolelim pacijentima, onima u čijim se rukama nalaze životi tinejdžera, majki, očeva, baka, deka koji imaju kovid 19...

Onima koji paralelno uče o korona virusu i pokušavaju da ga pobede, dok provode sate i sate u skafanderima mokri od znoja i straha da sačuvaju tuđe živote...

Na Sandrin tvit nadovezale su se njene kolege, nudeći identičnu pomoć. Psihoonkolog Bijelac ne samo da je pomogla mnogima u trenucima kada nisu znali kako da se nose sa tenzijom koju je donela pandemija, već je i inspirisala druge da se nadovežu na njen lanac dobrote i humanosti – gest je zaista vredan divljenja.

Saveti preko društvenih mreža

Iako je u penziji, primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, nije prestala da bude lekar.

Drugi talas korone u Srbiji, zdravstveni radnici iznureni od prve bitke, bolnice pune pacijenata koji teško dišu... Neki i ne stižu do bolničkog kreveta, leče se u kućnim uslovima, ali nikad se ne zna kad bolest može da se pogorša... Za tren se situacija preokrene, za tren mnogo toga može da pođe po zlu...

Otac očajnog čoveka, zaražen koronom, imao je obostranu upalu pluća i nisku saturaciju. Zatražio je savet od doktorke Plavšić preko Tvitera. Nije ga odbila. Detaljno mu je objasnila kako da oca priključi na kiseonik. Savesno, ljudski.

Posted by Slavica Plavsic on Петак, 11. мај 2018.

- Ja odgovaram na pitanja, dajem savete, smirujem preplašene, tumačim medicinsku dokumentaciju. Imam veliko iskustvo i znanje, i želju da pomognem ljudima u ovim teškim vremenima – napisala je dr Plavšić na svom Tviter profilu, ističući da ona ne leči preko društvenih mreža.

Borba za život

Lice Rade Nikolić (44) iz Užica, majke troje dece, može se videti na bilbordima širom Srbije. Ova hrabra žena odlučila je da istupi u ime svih žena Srbije i javno zatraži inovativnu terapiju protiv metastatskog raka dojke.

I sama boluje od ove bolesti. Bori se.  Ne da se. Nema nameru da se preda. Želi da bude zdrava. Želi da živi.

Da bude prisutna u svakoj sekundi odrastanja svojih mališana.

Da bude nasmejana i doterana, najlepša mama svojoj deci.

Da pogleda bolesti u oči i kaže: „Jača sam od tebe! Pobediću te!“

Rada Nikolić, foto screenshot Youtube Rada Nikolić, foto screenshot Youtube

Rada je jedna od hiljade žena u Srbiji kojoj je dijagnostikovan karcinom dojke. Nažalost, pojavile su joj se i metastaze na karlici. Nova borba, nova molba za spas...

I Radi, i svim drugim ženama u Srbiji koje se suočavaju sa ovom strašnom dijagnozom, bilo bi mnogo lakše kada bi im država obezbedila lek koji produžava život. Lek postoji, koristi se u zapadnim zemljama, ali i u celom regionu. U Srbiji, za sada, ne.

Nikolićeva želi da se to promeni. Zbog sebe, zbog dece koju je rodila, zbog svih žena koje žive u Srbiji i koje će se možda već sutra naći „oči u oči“ sa strašnim neprijateljem, zbog njihove dece.

Hrabro je stala pred kamere kao zaštitno lice kampanje „Neustrašive“.

Rada traži pravo na zdravlje.

Pravo na život.

Sme li iko da to pravo uskrati?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA