Efekti vakcinacije vidljivi na proleće: Italija planira do tada da vakciniše 15 miliona ljudi

Italija je započela svoju kampanju vakcinacije u nedelju vakcinama koje je proizveo Fajzer i Biontek

  • 1
Vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Premijer Italije Đuzepe Konte smatra da će se efekat vakcinacije na širenje kovid 19 infekcije u Italiji, koja će biti dobrovoljna, jasno videti već na proleće, kada se očekuje da će biti imunizirano 10 do 15 miliona ljudi.

- Biće već uveliko proleće kada budemo imali prvi značajan efekat - rekao je Konte novinarima na tradicionalnoj premijerovoj konferenciji za štampu krajem godine, prenosi Rojters.

On je isključio mogućnost da vakcinacija postane obavezna, što je u suprotnosti sa stavom nekih članova vlade koji su najavili da bi ovo mogla biti opcija ako se nedovoljan broj ljudi dobrovoljno prijavi.

- Molim sve zajednički napor, ostavimo po strani ideologiju ili emocije. Vakcinišimo se", poručio je Konte.

Italija je započela svoju kampanju vakcinacije u nedelju vakcinama koje je proizveo Fajzer i Biontek. Kampanja će u početku biti usmerena na zdravstvene radnike i starije osobe, a zatim na ljude sa hroničnim bolestima.

Upitan zašto Italija nije sledila primer Nemačke, nabavljajući vakcine iznad broja koji joj je dodeljen u okviru Evropske unije , Konte je rekao da je to zabranjeno prema uslovima sporazuma koji nadgleda Evropska komisija.

EU treba da dobije prvih 12,5 miliona doza vakcine Fajzer do 1. januara, a distribucija 200 miliona doza u njenih 27 zemalja članica treba da bude završena do septembra.

Italija je do sada prijavila više od 73.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om otkako je pandemija počela u februaru,što je najveći broj preminulih u Evropi i peti na svetu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. decembar 2020 | 20:05

    Sednes za sto,prekrstis se i pocnes da tuces po belom luku i slaninici,zimski dani pa treba jesti malo masniju i jacu hranu,a Bogu hvala ima i priroda svoju moc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA