Zbog kovida je provela 59 dana na respiratoru: Probudila se iz kome dan pre isključivanja sa aparata

Posle višemesečnog lečenja od kovida 19, Amerikanka je napustila bolnicu u novogodišnjoj noći

  • 0
Virus Outbreak France 24 Hours in ICU Ilustracija; foto: Tanjug/AP

Lisa Martin (49), majka četvoro dece, posle 95 dana od dobijanja kovida 19 napustila je bolnicu u novogodišnjoj noći.

Za to vreme, lekari u Džordžiji uložili su nadljudske napore da je spasu. Lisa je provela 40 dana u indukovanoj komi i čak 59 dana na respiratoru, a za vreme boravka u bolnici dobila je i težak moždani udar. Iako su nejne šanse da preživi bile male, desilo se čudo, piše Biznis Insajder.

- Njeno neverovatno putovanje uključuje 59 dana na respiratoru, 40 dana u indukovanoj komi i preživljavanje moždanog udara – saopštili su iz bolnice i to podelili na Fejsbuk stranici.

Osoblje bolnice u Džordžiji je na kraju pozvalo Lisinu porodicu i zatražilo da donese odluku o skidanju sa aparata. Porodica koja je duboko verovala da će se Lisa ipak izvući odlučila da sačeka maksimalnih 11 dana pre nego što da konačni odgovor. Odluka je bila teška, danima i noćima su „vagali“ šta da kažu i sve vreme se molili da Lisa odnekud izvuče snagu za nastavak životne borbe.

- Bog je imao drugačije planove. Baš 11. dana, kada je porodica trebalo da nam saopšti odluku, Lisa se probudila iz kome i pomerila ruku – saopštili su iz bolnice.

Ova hrabra žena potom je poslata u dve druge bolnice na dodatne tretmane i rehabilitaciju. Njen oporavak podrazumevao je da ponovo uči da hoda, govori i jede.

- Moram da nosim kiseonik 24 sata dnevno i moram da hodam sa šetalicom ili u invalidskim kolicima ako nameravam da pređem veću razdaljinu – izjavila je Lisa. - Lekari veruju da ću se vremenom potpuno oporaviti.

Jedna od njenih kćerki izjavila je da je iskušenje kroz koje je njihova porodica prošla „promenilo njihov život na bolje“.

- Da li je bilo teško za moju mamu da dobije kovid 19, bude na ivici smrti i sada se bori za povratak u normalu? Apsolutno! Ali ako je Bog hteo da preko moje mame pokaže kako bi ljudi trebalo da budu veliki borci i da nikada ne odustaju kao što ona nije odustala, hvala mu što je baš nju odabrao – rekla je Lisina kćerka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA