"Mislila sam da moja kćerka ima boginje, a onda se ispostavilo da joj je kovid 19 slomio organizam"

Šestogodišnjakinja je morala da bude stavljena u indukovanu komu kako bi se njen organizam oporavio od posledica bolesti koja je prošla bez ijednog simptoma

  • 1
Bolesno dete, bolnica, devojčica Foto-ilustracija: Shutterstock

Mili Denvers (6) iz zapadnog Saseksa počela je da se oseća loše tokom subotnje večeri 12. decembra. Troje  njenih drugara iz razreda dobilo je boginje, pa je njena majka prepostavila da će se i Mili razboleti.

Devojčica koja je na telu imala nekoliko tačkica bila je bleda, počela je da povraća i borila se protiv temperature koja je porasla na 39,9 stepeni.

Dva dana kasnije temperatura joj se vratila u normalu, ali je bila pospana, nije jela i noću je plakala od bolova.

Njena majka Elizabet (36) bila je zabrinuta jer promene na koži njene kćerke nisu izgledale kao boginje. U utorak je pozvala lekara opšte prakse. Brzom reakcijom hitne pomoći devojčica je prebačena u bolnicu.

Primljena je u bolnicu Vorting oko podneva i stavljena je u veštačku komu, u kojoj je provela narednih 48 sati.

Osoblje bolnice saopštilo je njenim roditeljima da je Mili imala stanje zvano pedijatrijski inflamatorni multisistemski sindrom. Rečeno im je da je ovo stanje reakcija na kovid-19 koji je devojčica imala asimptomatski.

- Izbezumila sam se. Moja mama je medicinska sestra i kad sam je pozvala iz bolnice da joj kažem šta se dešava, počela je da plače. Tada sam znala da su stvari zaista ozbiljne – ispričala je Elizabet. – Pre nego što će Mili staviti u veštačku komu, moj suprug je pitao koliko bi to bilo opasno za nju. Medicinska sestra nas je ohrabrivala da će sve biti u redu.

foto Pixabay foto Pixabay

Elizabet dodaje da ona i njen suprug nisu ni pretpostavljali da bi njihova kćerkica mogla da bude pozitivna na korona virus i da je bolovala od kovida 19.

- Sve dok joj nije pozlilo, bila je potpuno normalna i aktivna devojčica. Išla je u školu i nije menjala svakodnevne navike. Svi simptomi koje je imala poklapali su se sa simptomima koje imaju deca sa boginjama. Tek kad se na crvenim ospicama nisu pojavili mehurići, zabrinula sam se. Telo ju je toliko bolelo, da nisam smela ni da je dotaknem – priseća se Elizabet.

Ni bolničko osoblje u prvi mah nije moglo da prepozna simtome kod malene Mili. Na jeziku joj se pojavila gusta bela skrama, kakva se javlja kod brojnih infekcija grla, ali grlo nije bilo upaljeno.

- Analize krvi pokazale su lošije stanje u bubrezima i jetri. Doktori su zaključili da Mili ima infekciju, ali nisu mogli da detektuju gde je primarno žarište. Rekli su da tako nešto nikada ranije nisu videli – prepričava majka devojčice.

Malena Mili imala je pedijatrijski inflamatorni multisistemski sindrom, stanje u kom su na udaru svi organi i koštana srž. Kod nje su bubrezi bili veoma oštećeni, a puls je bio izuzetno visok.

Prema do sada raspoloživim podacima, samo pet odsto dece koja imaju kovid 19 dobija pedijatrijski inflamatorni multisistemski sindrom.

Posle nekoliko dana provedenih na odeljenju intenzivne nege, Mili je puštena kući. Božić je provela sa porodicom, a zahvaljujući fizioterapiji brzo se oporavila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA