Vitamin D nije jedini: Još jedan dodatak ishrani može da ojača imunitet i pomogne protiv infekcije

Sastojak koji se nalazi u pojedinim namirnicama pokazao se delotvornim u jačanju imunog sistema

  • 2
Imunitet Foto: Pixabay

Dok ne stvorimo kolektivni imunitet na korona virus, postoji niz namirnica koje možemo da uvrstimo u ishranu, a koje će ojačati organizam i umanjiti rizik od infekcije. Naučnici su dokazali da beta-glukani mogu da budu od posebne koristi našem organizmu u borbi protiv korona virusa.

Šta su beta-glukani?

Reč je strukturnim komponentama koje se nalaze u brojnim namirnicama kao što su ovas, ječam, kvasac, pečurke i alge. U nedavnoj sveobuhvatnoj analizi sastojaka u hrani koji bi mogli da pomognu u borbi protiv infekcije, istraživači su ispitali preliminarne dokaze koji podupiru potencijalnu upotrebu beta-glukana u borbi protiv zaraze korona virusom.

Studija je napravljena na beta-glukanima koji se nalaze u šitake pečurkama. Istraživanje je rađeno na Athlone Institute of Technology u Irskoj pod vođstvom dr Eme Marfi.

- Postoje dve glavne strukture beta-glukana; jedna vrsta se nalazi u žitaricama i za nju je dokazano da povoljno deluje na smanjenje holesterola i ima sposobnost da modulira crevni mikrobiom. Druga vrsta se nalazi u pečurkama i kvascu, i poznata je po svojoj imunomodulacijskoj aktivnosti - kaže dr Marfi.

Prema njenim rečima, beta-glukani mogu pripremiti naš imuni sistem da bude spreman za napad bakterija ili virusa. Oni takođe mogu da opuste imunološki odgovor tokom upale, što je posebno važno, jer pojačana upala može da bude veći problem od infekcije, objasnila je doktorka.

Istraživanje je pokazalo da beta-glukani smanjuju upalni odgovor povezan s akutnim respiratornim distres sindromom, odnosno vrstom oštećenja pluća koje je zabeženo kod upala pluća i teških slučajeva kovida-19.

Iako još nije poznato kako tačno beta-glukani deluju na smanjenje upala, dr Marfi objašnjava da je evidentan njihov učinak na jačanje imunog sistema, nezavisno od toga da li ih unosimo kroz hranu ili kao suplement.

Ko ne sme da ih uzima?

Ona insistira na tome da svako ko želi da koristi beta-glukane u obliku suplemenata najpre porazgovara o tome sa svojim doktorom.

- Posebno je važno da se konsultujete sa doktorom ukoliko već imate neku autoimunu bolest, poput lupusa, reumatoidnog artritisa, multipla skleroze ili psorijaze, i ako već uzimate imunosupresive. Trudnice, dojilje i mala deca ne bi trebalo da uzimaju beta-glukane. Svima ostalima beta-glukani mogu da koriste u jačanju imunog sistema i odbrani od virusa – ističe dr Marfi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA