≫ 

CDC: Ko ima ozbiljne reakcije na vakcinu, bolje da ne uzima drugu dozu

Teške reakcije su i dalje izuzetno retke

  • 2
Koronavirus vakcina Foto-ilustracija: Tanjug/AP/Peter Hamlin

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su danas da pažljivo prate alergijske reakcije na vakcine protiv korona virusa kompanija Fajzer i Moderna i pozvali ljude koji su imali ozbiljnu reakciju da ne uzimaju drugu dozu.

U video razgovoru s novinarima, ta agencija je navela da se alergijske reakcije javljaju sa učestalošću od 11,1 na milion vakcinacija. To se upoređuje sa vakcinama protiv gripa, kod kojih se takve reakcije dešavaju sa učestalošću od 1,3 na milion injekcija, prenosi Rojters.

Teške reakcije su i dalje "izuzetno retke", rekli su, ističući potrebu da se ljudi vakcinišu kad im vakcine postanu dostupne, s obzirom na mogućnost teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda od kovid-19 koji je već odneo više od 357.000 života samo u SAD.

Zvaničnici CDC-a rekli su da je 28 osoba koje su primile vakcinu protiv korona virusa koju su razvili Fajzer i BioNTek imalo ozbiljne alergijske reakcije. Takođe je registrovan jedan slučaj anafilaksije, koja može izazvati oticanje grla i otežano disanje, nakon što je pojedinac primio Moderninu vakcinu.

Studija objavljena danas u nedeljnom izveštaju CDC-a o smrti i bolestima koji razmatra slučajeve između 14. i 23. decembra, identifikovala je 21 slučaj anafilaksije nakon primene 1.893.360 doza vakcine Fajzer / BioNTek. Oko 71 odsto se desilo u prvih 15 minuta nakon primene vakcine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐒

    6. januar 2021 | 20:36

    Istina izlazi polako na delo,ide sporo ali efikasno,oni koji zele da progledaju ,oni ce pogledati a oni koji nece icice i dalje mrakom i tumarati

  • 1389

    6. januar 2021 | 21:44

    Ja ni prvu necu primiti makar ne mogao da radim i da izlazim iz drzave...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA