Moderna: "Naša vakcina će štititi dve godine od kovida"

Navode iz kompanije čija je vakcina juče odobrena za korišćenje u EU

  • 3
Moderna koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Vakcina Moderne će najverovatnije moći da pruži zaštitu do dve godine, rekao je danas Stefan Bansel, izvršni direktor te farramceutske kuće iz Kembridža, u američkoj državi Mašačusetsu.

Američka kompanija, koja je šokirala prošle godine svet napravivši vakcinu za svega nekoliko nedelja, dobila je juče dozvolu za korišćenje u Evropskoj uniji od evropskog regulatornog tela, javio je Rojters.

Uzimajući u obzir da za pravljenje vakcine obično treba nekoliko godina, dužina zaštite od kovida 19 izaziva brojna pitanja kod naučnika.

- Košmarni scenario koji se provlačio po medijima na proleće glasio je da će vakcina trajati samo mesec ili dva. Mislim da se to sada ne dovodi u pitanje. Opadanje antitela ide vrlo sporo posle uzimanja vakcine. Verujemo da će zaštita trajati bar dve godine - rekao je Bansel.

Bansel je dodao da će njegova kompanija dokazati da će vakcina biti podjednako efikasna protiv južnoafričkog i engleskog soja, sa čime se slažu i nezavisni naučnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki1

    7. januar 2021 | 14:34

    A kad garancija istekne da trazimo montera ili popa?

  • Dusan

    7. januar 2021 | 14:19

    Daj pošaljite milion...

  • ma ajde

    7. januar 2021 | 21:37

    Pola zenske populcije se ne moze vakcinisati modernom. Vakcina ne podnosi filere. I sta ce sada jadnice? Morace onu antifriz od -70c

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA