Francuska izdala dozvolu za vakcinu kompanije Moderna

Evropska agencija za lekove ove nedelje učinila je isto

  • 1
Moderna koronavirus vakcina Foto: Tanjug/AP

Francuska agencija za lekove (HAS) saopštila je da je odobrila upotrebu vakcine protiv korona virusa koju je razvila američka kompanija Moderna, nakon što je ove nedelje Evropska agencija za lekove učinila to isto, prenosi Rojters.

Alan Fišer, imunolog koji koordiniše starategijom vakcinacije u Francuskoj, rekao je ranije danas da bi prve doze Modernine vakcine u zemlju trebalo da stignu u narednim danima.

Evropska komisija je u sredu izdala uslovno odobrenje za stavljanje u promet vakcine protiv kovid-19, koju je razvila američka farmaceutska kompanija Moderna.

U pitanju je, posle vakcine Fajzer/Biontek, druga vakcina protiv kovid-19 koja je odobrena u EU, a u Komisiji su naveli da ovo odobrenje sledi "pozitivnu naučnu preporuku zasnovanu na temeljnoj proceni bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta vakcine od strane Evropske agencije za lekove" i da su je podržale države članice.

Vakcina Moderne pokazala je uspešnost od 94,1 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA