≫ 

ISPRAVKA: SIREN studija otkriva koliko dugo traje imunitet posle infekcije korona virusom

Osobe koje su preležale kovid-19 nemaju veću zaštitu od reinfekcije pet meseci kasnije nego osobe koje su dobile "oksfordsku" ili Fajzer/Bajontekovu vakcinu

  • 1
Vakcina Foto: Pixabay.com

Citirajući podatke SIREN studije, Tanjug je objavio vest da ljudi koji su preležali kovid-19 imaju veću zaštitu od reinfekcije pet meseci kasnije nego osobe koje su dobile „oksfordsku“, odnosno Fajzer/Bajontekovu vakcinu.

Međutim, uprkos tvrdnji da je britanska Agencija za javno zdravlje saopštila da je prirodno stečeni imunitet bolji od onog koje pružaju „oksfordska“ i Fajzer/Bajontekova vakcina, u izveštaju ovog tela nijedna od ovih vakcina nije spomenuta, te se prenošenje ovog izveštaja na takav način može smatrati prenošenjem lažnih činjenica.

Kroz SIREN studiju istraživano je u kojoj su meri osobe koje se oporave od kovida-19 zaštićene od reinfekcije virusom SARS-CoV-2, odnosno koliko dugo traje prirodno stečeni imunitet na novi korona virus.

Studija je sprovedena na medicinskom osoblju u Velikoj Britaniji u periodu od polovine juna do početka novembra 2020. godine.

Nalazi ove studije ukazuju da je rizik od reinfekcije za 83% manji kod osoba koje su već preležale kovid-19, te da prirodno stečeni imunitet traje pet meseci posle primarne infekcije. Naučnici su, takođe, skrenuli pažnju na to da postoji rizik da imuna osoba može i dalje imati virus u nosu ili grlu i tako ga preneti na zdrave osobe.

Namera SIREN studije bila je da utvrdi nivo zaštite od reinfekcije nakon što je neko preležao kovid-19, ali ne nužno da taj rezultat uporedi sa efikasnošću vakcina.

Podaci PHE Siren studije, koja prati zdravlje više od 20.000 medicinara u više od 100 gradova u Britaniji, pokazala je koliko je članova zdravstvenog osoblja dobilo korona virus više od jednom.

Utvrđeno je da je 6.614 medicinskih radnika dobilo virus u prvoj polovini 2020. godine, a samo 44 osobe iz ove grupe su ponovo obolele od korone, preneo je Dejli mejl.

Dodaje se da je samo 15 od 44 osoba koje su se ponovo inficirale su razvile simptome kovida, ostali su bili asimptomatski slučajevi.

Istraživački tim je rekao da mogu da kažu da prirodni imunitet na kovid-19 traje najmanje pet meseci, jer toliko dugo traje studija, koja će se nastaviti i u narednih 12 meseci.

Napomena: U tekstu koji je portal Telegraf preneo sa agencije Tanjug prvobitno je objavljeno da podaci SIREN studije pokazuju da onaj ko je preležao kovid-19 ima bolju zaštitu nego da je primio vakcinu. U saopštenju britanske Agencije za javno zdravstvo jasno je navedeno da se ova studija nije bavila efikasnošću COVID vakcina, niti se mogu iznositi ikakvi zaključci o njihovoj efikasnosti na osnovu te studije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bgd

    14. januar 2021 | 12:42

    Evo ja prelezao u Decembru a nemam vise antitela. Jel sam zasticen ili ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA