≫ 

Kako bez toplomera možete znati da li vam je povišena temperatura tela?

Ako osetite ovako nešto, potvrdite i toplomerom

  • 1
korona virus

foto: pixabay.com

Simptomi korona virusa su raznoliki, ali nedavna istraživanja su utvrdila tri "klasična" znaka upozorenja - groznicu, umor i gubitak čula.

Jedan od njih jeste groznica kao "zaštitni znak" kovida. Ipak, da vam je temperatura povišena možete uvideti i bez toplomera dodirom leđa ili grudi.

Naime, aplikacija Covid Symptom Study koja udružuje i analizira podatke o simptomima korona virusa pružila je nekoliko korisnih saveta kako uočiti kovid.

Jedan kontrolni znak jeste da dodirnete rukom grudi i leđa kako biste osetili da li je koža toplija nego inače, navodi se na aplikaciji.

Uz to, drhtavica ili jeza su takođe znak da vam je telesna temperatura povišena.

Ako osetite ove simptome onda odmah uzmite toplomer i izmerite temperaturu.

Međutim, sa kovidom je došlo do povećane prodaje beskontaktnih toplomera, pa se postavlja pitanje da li je on dovoljno pouzdan kao tradicionalni.

O tome je na 3. web konferenciji Foruma pacijenata pričao epidemiolog dr Predrag Kon koji je dao važan savet svima koji sumnjaju da imaju povišenu temperaturu.

- Svaki taj beskontaktni uređaj je siguran, ali nema dileme da u slučaju da pokaže visoku temperaturu, treba još jednom proveriti klasičnim toplomerom, dakle ispod pazuha – istakao je.

Video: Skandalozan snimak iz bolnice: Odbili da prime dete sa visokom temperaturom na lečenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA