• 12

Da li je kineska vakcina efikasna kod novih sojeva korone? "Uči imuni sistem da stvara antitela"

, Telegraf

Cepivo "Sinofarm" može unakrsno da neutrališe sojeve korona virusa

  • 12
Test, testovi, koronavirus

Testovi za koronavirus / Foto: Tanjug/AP

Inaktivirana vakcina koju je razvila Sinofarmova China National Biotec Group (CNBG) širokog je spektra i može unakrsno da neutrališe različite sojeve korona virusa, rekao je predsedavajući CNBG-a Jang Šiaoming.

On je istakao da je Sinofarmova vakcina efikasna protiv mutacija korona virusa, uključujući i onu koja je prvi put prijavljena u Velikoj Britaniji.

Mutacija korona virusa registrovana prošle jeseni u Velikoj Britaniji ovog vikenda registrovana je i u Srbiji.

Vakcina je pokazala 79,34 procenta efikasnosti protiv korona virusa, a stopa serokonverzije neutrališućih antitela dostigla je 99,52 procenta, pokazali su rezultati treće faze ispitivanja.

Po čemu se razlikuje od ostalih?

"Sinofarm" vakcina je inaktivirana vakcina koja se, osim u Srbiji, koristi i u Kini, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Napravljena je od korona virusa, a deluje tako što „podučava“ imuni sistem da stvara antitela protiv SARS-CoV-2. Antitela se vezuju za virusne proteine.

Da bi kreirali ovu vakcinu, istraživači iz Pekinškog instituta dobili su tri varijante korona virusa od pacijenata u kineskim bolnicama. Odabrali su jednu od varijanti, jer je bila u stanju da se brzo razmnožava u ćelijama bubrega majmuna uzgajanim u rezervoarima za bioreaktor.

Kada su istraživači proizveli velike zalihe korona virusa, zalili su ih hemikalijom zvanom beta-propiolakton. Inaktivirani korona virusi više nisu mogli da se repliciraju, ali su njihovi proteini, uključujući šiljke, ostali netaknuti.

Zatim su istraživači izvukli inaktivirane viruse i pomešali ih sa malom količinom jedinjenja na bazi aluminijuma, koji stimulišu imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu.

"Sinofarm" vakcina daje se u dve doze, kao i sve ostale trenutno dostupne vakcine protiv korona virusa.

Video: Da li ćemo moći da putujemo u zemlje EU ako smo primili kinesku ili rusku vakcinu?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veka

    Ja primih i preziveh a nisam penzioner! ☆☆☆☆☆

  • Ns

    Sve komentari, stručnjaka do mojega

  • Neki

    Nezna se dali je ova vakcina efikasna za covid19 a sad već znaju da uništava sve viruse,ovo je već strašno šta govore..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima