≫ 

I vakcinisani mogu da prenesu virus: Stručnjaci objašnjavaju zašto ne sme da dođe do opuštanja

Uticaj vakcine na prenos virusa još nije poznat

  • 8
Korona Virus Foot: Shutterstock

Vakcina protiv korona virusa nije stopostotna garancija da se nećete zaraziti korona virusom, ali ćete „susret sa virusom“ lakše podneti sa blagim simptomima ili bez njih.

Ipak, to ne znači da ste po dobijanju vakcine bezbedni za druge ljude i da ne možete da širite virus.

Na to upozorava šef zdravstvene službe u Velikoj Britaniji profesor Džonatan Van-Tam. On je za britanski „Telegraf“ istakao da je od vitalne važnosti da svaka osoba odigra svoju ulogu u zaustavljanju prenosa bolesti.

Profesor Van-Tam rekao je da naučnici „još ne znaju uticaj vakcine na prenos virusa“.

- Čak i ako ste primili obe doze vakcine, možda ćete i dalje moći da prenesete koronu nekom drugom, a lanac prenosa će se nastaviti. Ako promenite svoje ponašanje, i dalje biste mogli da širite virus – naglasio je Van-Tam.

On je podsetio da je za zaštitu od bolesti potrebno da prođe dve do tri nedelje i pozvao na pridržavaje mera.

- Vakcina nam vraća nadu, ali moramo da budemo strpljivi i omogućimo onima koji se još nisu vakcinisali da prime svoju dozu zaštite – upozorio je profesor Van-Tam.

Svi koji su primili vakcinu protiv korona virusa ne mogu da budu apsolutno sigurni da su automatski zaštićeni. Nijedna vakcina za bilo koju bolest ne garantuje stopostotnu zaštitu, pa tako ni vakcine protiv korona virusa. Da bi vakcinisani stekli antitela, trebalo bi da prođe određen vremenski period od dobijanja pune doze cepiva, što je svaki proizvođač i naveo u propratnoj dokumentaciji.

Video: Redovi za vakcinaciju na Sajmu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😱

    24. januar 2021 | 15:34

    Niko nista ne zna, ni o Koroni pa samim tim ni o vakcini. I cemu onda i ta vakcina? Jednostavno receno, to nam je sto nam je, sta bude, bice... Ko prezivi, pricace.... 🤔😱

  • Pobor

    24. januar 2021 | 16:18

    Prica se da koronu mogu da prenesu i oni sto je nemaju.

  • Праведник

    24. januar 2021 | 16:39

    А носиће брњицу као и сви остали и када фасују корону биће суперпреносиоци јер ће бити асимптоматски. Тако да боље ми да се штитимо од вакцинисаних, испадоше они опаснији...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA