• 0
 ≫ 

Nova nada u lečenju korone: Napravljen lek koji sprečava teži tok bolesti, traži se brzo odobrenje

 ≫ 

- Kod vakcina sve je išlo veoma brzo. Želeli bismo da bude primenjen sličan tempo i kod odobravanja lekova - kaže genetičar Jozef Peninger

  • 0
foto Pixabay

foto Pixabay

Austrijski genetičar Jozef Peninger razvio je lek koji može da spreči težak tok oboljenja od korona virusa i sada apeluje na nadležne da ubrzaju proces odobrenja, piše Tanjug.

Lek "APN01" koji je Peninger razvio, a proizvodi ga bečka farmaceutska kompanija Apeiron Biologics, mogao bi, prema rečima predsednika Lekarske komore Austrije Tomasa Sekereša, da donese novu nadu u lečenju od korona virusa.

- Klinička studija je završena. Sredinom februara trebalo bi da imamo sve podatke - rekao je Peninger i ukazao da tempo izlaska na tržište ne zavisi samo od nauke, već i od politike i nadležnih vlasti.

- Kod vakcina sve je išlo veoma brzo. Želeli bismo da bude primenjen sličan tempo i kod odobravanja lekova - poručio je Peninger istakavši da su tokom pandemije potrebni i lekovi, čiji razvoj bi, kaže, trebalo enegričnije da podstiče i EU.

On, međutim, napominje da lekovi ne mogu zameniti vakcine.

- Kao imunolog želim da podsetim da bi, da nismo imali vakcine protiv boginja i drugih bolesti, čovečanstvo nestalo - kazao je Peninger dodajući da bezrezervno podržava vakcinaciju protiv korona virusa.

Video: Aleksandar Šapić primio vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok