≫ 

Profesor Kamenov: Ne postoji nutrijent važan kao vitamin D, on sprečava i teže forme kovida

Za jedan minut sunčanja dobija se 500 jedinica vitamina D, navodi profesor Kamenov

  • 0
Borislav Kamenov foto: printscreen/TV N1; pixabay.com

Vitamin o kojem se sada najviše priča i koji snažno podiže odbrambeni sistem našeg organizma, a kako sugerišu i brojne studije igra i važnu ulogu u prevenciji pojave težih oblika kovida-19, jeste vitamin D. Imunolog prof. dr Borislav Kamenov, doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu govorio je o pravilnoj upotrebi ovog vitamina, kada je najbolje da ga uzimamo, a razbio je i zablude o preporučenoj dozi.

Dok neki stručnjaci savetuju između 1.500 do 4.000 internacionalnih jedinica, u zavisnosti od starosti i stanja imuniteta, drugi kažu da je prvi neophodno utvrditi da li postoji deficit ovog nutrijenta, pa tek onda odrediti dozu.

- Prva priča o vitaminu D se pojavila 1950. godine kada se savetovalo da se zbog rahitisa uzima 200, 400 internacionalnih jedinca (IJ), a za decu se preporučivalo se da uzimaju samo dok su na podoju. To je bilo pre 70 godina, ali u međuvremenu se shvatilo da su mnogo veće doze potrebne da bi nas zaštitile od autoimunih bolesti, od astme, alergija... I te stare teorije se neki i dan danas drže - kaže profesor za Mondo.

Slovenci, na primer, preporučuju 15.000 IJ za starije osobe, a za mlade 7.500, kaže profesor.

- Ja savetujem između 5.000 i 10.000 IJ. To nije obavezna doza koja se mora uzeti, ali to je doza koja je bezbedna i sa kojom ne može da se pretera - objašnjava dr Kamenov.

Minut sunčanja 500 jedinica vitamina D

Za jedan minut sunčanja dobija se 500 jedinica vitamina D, navodi profesor Kamenov.

- Potrebno vam je da provedete 15 minuta na suncu dnevno, da unesete veliku količinu ovog vitamina - kaže profesor. Što se tiče solarijuma, on nema isti efekat. Naprotiv, štetno je u svakom pogledu.

Može u supu, može ujutru, kako hoćete

Vitamin D je vrlo važan, ne postoji nutrijent koji je važan i moćan kao on, smatra profesor. A o načinima na koje može da se konzumira kaže:

- Može na kašičicu, može da se nakapa u sok, u supu, kako hoćete. Ujutru, takođe, uopšte nije bitno, nema razlike. On prevenira autoimune bolesti, deluje protiv bakterija i virusa - smatra dr Kamenov i objašnjava vezu između ovog vitamina i infekcije korona virusom:

- Kad je reč o kovidu, ispostavilo se da oni koji imaju niske vrednosti vitamina D imaju težu kliničku sliku, dok oni koji imaju visoke nemaju tešku formu - podsetio je dr Kamenov na preliminarna otkrića svetskih naučnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA